Jij bent getrouwd met je smartphone!

Home » Jij bent getrouwd met je smartphone!
Smartphone

sep 23, 2015 | Digital Detox Tips, Varia | 5 reacties

“Jij bent getrouwd met je smartphone!”

SmartphoneZe riep het, schreeuwde het bijna uit: “Jij bent getrouwd met je smartphone! Je bent eraan verslaafd! “. Ze draait zich op haar hakken en beent de kamer uit, de deur valt dicht met een luide knal.
Hij kijkt verdwaasd op, niet-begrijpende blik in zijn ogen. Irritatie en boosheid wellen op, weggerukt uit zijn digitale wereld. Ze overdrijft , denkt hij bij zichtzelf.

Het is niet de eerste keer dat hij dit verwijt hoort. Maar tot nu toe drong het niet echt tot hem door. Ach ja, hij gebruikt
zijn smartphone voor vele dingen, en ja hij verliest wel eens de tijd uit het oog. Hij houdt van technologie en is geboeid door de mogelijkheden van apps enzo. Hij wimpelt de aantijgingen van digitaal verslaafd zijn steeds weg.

Het zou een paragraaf uit een fictie boek kunnen zijn, helaas, dit is geen fictie. Hoeveel mannen en vrouwen krijgen van hun partner te horen dat de smartphone te veel aanwezig is? Hoeveel kinderen krijgen te horen van hun ouders dat ze teveel met internet en apps bezig zijn?

De mogelijkheden van dit digitale tijdperk geven ons bijna letterlijk vleugels. De snelheid waarmee we kunnen communiceren en informatie delen is fantastisch. Het feit dat we zowat iedereen kunnen bereiken geeft ons mogelijkheden om meer te doen in korte tijd.

Grenzen bestaan niet meer, alles en iedereen is bereikbaar, oproepbaar, overal en altijd.

Maar het vlees is zwak, ontelbare valkuilen omringen ons, voor de ene al verleidelijker dan voor de andere. Waar ligt de grens dus gebruiken van digitale technologie en misbruiken?

Door de eigenheid van hoe de mens werkt, hoe ons brein werkt , is die grens voor iedereen anders. Verschillende factoren hebben invloed op ons gedrag, ook als het om technologie en digitaal werken/leven gaat. De balans tussen on- en off-line werken is voor iedereen anders. Het gaat erom om ons gedrag , hoe we omgaan met technologie, in de hand te houden.
De invloed op het je stressniveau hangt onder andere af van volgende factoren:

Kennis: in welke mate beheers je het werken met digitale communicatie-middelen. Hoe beter je de apps, programma’s, toestellen kent, hoe lager je stress niveau zal zijn.
Interesse: in welke mate interesseren digitale middelen jou? Als je interesse hoog ligt zal je er automatisch meer mee bezig zijn. Betekent dat dan dat je sowieso verslaafd zal worden?
Passie: Wanneer iets een passie wordt, of het nu over apps gaat of over duiven melken, dan bestaat er dan een grote kans dat je je gaat verliezen in die passie?
Zelfvertrouwen: Hoe sterk je in je schoenen staat, hoe beter je keuzes kan maken. Iemand met een laag zelfbeeld/zelfvertrouwen heeft meer kans om vb. Verslaafd te geraken aan Facebook .
Zelfcontrole: De kracht van het kiezen, in welke mate heb jij je touwtjes in handen. Beslis jij of je een chat beantwoord of beslist de chat dat je gaat antwoorden? Heb jij een schuldgevoel als je niet onmiddelijk reageerd op snapchat? Hoe afhankelijk ben jij van je technologie?
Overtuigingen: Heel vaak verliest men zich in digitaal werken, vb email, omwille van overtuigingen die bepaalde verwachtingen in stand houden. De vraag is , zijn die verwachtingen er effectief? Verwacht mijn manager dat ik in het weekend mijn emails lees én beantwoord? Of is dat een verwachting die ik onbewust gecreerd heb door mijn eigen overtuiging? En heb ik die verwachting gecreerd bij mijn vrienden door bijna altijd instant te reageren op whatsapp?

Sta me toe de metafoor van de duivenmelkers er even bij te houden. Ik ben er zeker van dat vele duivenmelkers ook af en toe naar hun hoofd geslingerd krijgen “Jij bent getrouwd met jouw duiven”. Het verschil met onze man in het begin van dit verhaal, is dat de duivenmelker veel minder verleiding om zich heen heeft. De passie wordt beoefend op specifieke fysische plaatsen. Hij steekt zijn duivenkot niet in zijn binnenzak! En dat kunnen wij wel. Gelijk waar, op de bus, op kantoor, thuis in de zetel, aan tafel, kunnen wij ons terugtrekken in ons “duivenkot”, het past namelijk in onze handpalm!

Het feit dat technologie verweven zit in ons privéleven en ons werk maakt de dingen er ook niet makkelijker op.

Wat kan ons man zoal doen zodat hij niet meer lijkt getrouwd te zijn met zijn smartphone?
1. Zelfanalyse: Ben ik echt bijna continue met mijn smartphone bezig? Wat is voor mijn essentieel zowel op werk als op privé niveau?
2. Bespreekbaar maken: leg uit aan je directe omgeving waar je tegen aan loopt, hoe komt het dat je die indruk geeft. Bevraag je omgeving open hoe ze jou zien op het gebied van smartphone gebruik.Digital Detox Academy
3. Afspraken maken: wanneer kan het wel en wanneer kan het niet, zowel privé als op het werk. Voorbeelden:

a. Aan tafel geen smartphones, tablets of laptops
b. Tijdens vergaderingen en werklunches/diners idem dito
c. Als er een uitzondering is: verwachting van belangrijk telefoontje, notuleren van de vergadering, dit communiceren aan je omgeving

4. Af en toe een heerlijk romantisch dinertje plannen!

Communicatie over communicatie is cruciaal om de juiste balans te vinden tussen on- en off-line werken. Dat betekent dat je je omgeving dient te betrekken. Heb je daar vragen over, contacteer ons via info@digitaldetoxacademy.eu.

 

Ik werd gevraagd om mee te werken aan een reportage van Koppen:(Koppen reportage Digital Detox).  Je kan deze uitzending bekijken woensdag 23 september op één 21:30.

DIGITAAL DIEET”
“Rij je terug naar huis als je je gsm bent vergeten? Geeft internet stress op het werk?” Zo begint een workshop van digital detox coach Christine Wittoeck, zelf ooit verslaafd aan het internet en nu ‘digitale ontwenningsevangelist’ in bedrijven. “Totaal afkicken heeft geen zin. Ik vergelijk het met een dieet, je moet je gedrag aanpassen als je blijvend en gezond wil vermageren. Een crashdieet werkt niet.” Christine begeleidt ook individueel mensen met ongezonde digitale gewoontes. “2 op de 5 Vlamingen heeft symptomen van een internetverslaving. Je slaap lijdt eronder, maar ook het gezin en het werk. Het kan levens verwoesten en relaties breken.” Bart De Waele, ceo van het digitaal communicatiebureau Wijs, gaat twee weken op zo’n digitaal dieet. “Ik ben continu online, in de auto, op het toilet enkel niet in mijn slaapkamer. Ik heb een grote angst om zonder stroom te vallen en soms verdrink ik wel in de e-mails. Ik ben heel benieuwd of het me zal lukken!”
Reportage: Johan Ghysens en Sofie Vaes”

Uitzending gemist? Je kan ze herbekijken via deze link
http://www.een.be/programmas/koppen