Digital Detox Academy in de Media

Digital Detox is “hot” en krijgt stilaan de aandacht die het verdient, ook in de media.

Herbekijk de artikels en de reportage waar Digital Detox Academy aan meewerkte.

Reportage

 

Te gast bij Van Gils en Gasten (Eén - 26 September 2016)

Lieven Van Gils zoekt naar rust… wie kan het hem geven?

Klik hier om de reportage te zien

Digitaal Dieet (Koppen - 23 September 2015)

Digitaal dieet

“Rij je terug naar huis als je je gsm bent vergeten? Geeft internet stress op het werk?” Zo begint een workshop van digital detox coach Christine Wittoeck, zelf ooit verslaafd aan het internet en nu ‘digitale ontwenningsevangelist’ in bedrijven.

“Totaal afkicken heeft geen zin. Ik vergelijk het met een dieet, je moet je gedrag aanpassen als je blijvend en gezond wil vermageren. Een crashdieet werkt niet.” Christine begeleidt ook individueel mensen met ongezonde digitale gewoontes. “2 op de 5 Vlamingen heeft symptomen van een internetverslaving. Je slaap lijdt eronder, maar ook het gezin en het werk. Het kan levens verwoesten en relaties breken.

” Bart De Waele, ceo van het digitaal communicatiebureau Wijs, gaat twee weken op zo’n digitaal dieet. “Ik ben continu online, in de auto, op het toilet enkel niet in mijn slaapkamer. Ik heb een grote angst om zonder stroom te vallen en soms verdrink ik wel in de e-mails. Ik ben heel benieuwd of het me zal lukken!”

woensdag 23 september 2015

Klik hier om de reportage te zien

Op de radio

 

Bereikbaarheid tijdens de vakantie (Werk&Veiligheid - 20 april 2018)

Bereikbaarheid tijdens een vakantie

Achtergrondartikel op de site van Werk & Veiligheid:

 

Digital detox vakantie? (JOE - 2 augustus 2017)

Interview op radiozender Joe door Elke van Mello naar aanleiding van het verdwijnen van de roaming kost en de verhalen van digitale detox vakanties…

Je kan het stukje van Joe hier beluisteren:

elk-joe

 

 

Voornemen 2017: digitaal dieet? (Radio2 - 2 Januari 2017)

Interview op Radio2 Antwerpen naar aanleiding van de start van het nieuwe jaar en de steeds weerkerende voornemens: Stoppen met roken, meer sporten, minder vloeken,…: de goeie voornemens zijn legio. Els gaat voor een digital detox ofte digitaal dieet!

Je kan het stukje van radio2 hier beluisteren:

Christine bij Radio2

In de geschreven pers

 

Bereikbaarheid tijdens je vakantie (WerkEnVeiligheid.nl - april2018)

Verslaafd aan je smartphone? Deze tips helpen je bij een digital detox – Artikel Werk & Veiligheid Kennisplatform over preventie, RI&E en sociale veiligheid

“Ik ga op vakantie en ik neem mee… Zonnecrème, zonnebril, bikini. En de laptop, de smartphone, de tablet? Wat doen we daarmee? Hoe bereikbaar ben ik tijdens de vakantie? En hoe zit het met die overvolle mailbox als we terug zijn?”
Verslaafd aan je smartphone? (Het Nieuwsblad - september 2017)

Verslaafd aan je smartphone? Deze tips helpen je bij een digital detox – Artikel Het Nieuwsblad

“Eén op de acht Vlamingen is verslaafd aan zijn smartphone en leeft met acute “smartphonestress”. Op elk berichtje reageren, op elk dood moment eventjes je gsm checken. Soms lijken je handen wel vergroeid te zijn aan je mobiele telefoon. Daarom start er in januari een nieuwe campagne, gelijkaardig aan Tournée Minérale maar dan in de vorm van een leven zonder smartphones. Voor de millenials, voor de zogenaamde smartphonezombies, voor u en ik. Digitale detox is dus de boodschap. Allemaal goed en wel, maar hoe krijg je dat voor mekaar?”
Tem je digitale krokodil (Het Vrije Woord online - Mei 2017)

Dubbelinterview: Christine Wittoeck en Florence Pérès

Lees het volledige artikel:HVW mei 2017 met digitale detox

Het volledige magazine, gewijd aan media, digitale communicatie en vrije meningsuiting kan je hier inkijken.

Schermafbeelding 2017-07-12 om 18.40.20

Het moeilijke gevecht tegen onze smartphoneverslaving (Humo 30 mei 2017)

Artikel in Humo waar verschillende experts rond het thema smartphone verslaving hun zegje konden doen, zo ook ondergetekende:

Het moeilijke gevecht tegen onze smartphoneverslaving

‘Het is zoals een drug. Ik weet dat het mij niets bijbrengt, maar toch kan ik er niet aan weerstaan’

Lees het volledige artikel:SMARTPHONES-Humo-30mei2017

Digital Detox workshop Simplify Life artikel (Netwerk Bewust Verbruiken - Feb 2017)

Interview (artikel) naar aanleiding van workshop op Simplify Life inspiratie dag (12 februari 2017).

Digital Detox Do's en Dont's (ADM netwerk - Dec 2016)

Blog geschreven door Thomas (Herculean Trophy) na deelname aan lezing voor het ADM netwerk.

Lees het volledige artikel.

Nettiquette is en blijft communicatie tussen mensen... (Kluwer - Nov 2016)

Interview door Elke De Wit naar aanleiding van Digital Tools Experience Day op 1 december in Gent.

Lees het volledige artikel: nettiquette-is-en-blijft-communicatie-tussen-mensen-kluwer-nov2016

DIGITALE DETOX - Koop een wekker (en een horloge en een radio en een fototoestel) (De Standaard Weekblad - 10 september 2016)

Toen ik enkele maanden geleden telefoon kreeg van Eva Bergmans (Journaliste) met de vraag of ik wou meewerken aan een artikel rond digitale detox, zei ik direct volmondig “ja”. De setting om “Start to Digital Detox” uit te testen onder mijn begeleiding op bekende vlamingen in het kader van een artikel is natuurlijk een fantastische opportuniteit.

Klik hier om het artikel te lezen

Een week zonder sociale media (CAVA magazine september 2016)

Vlak voor de zomer kon ik meewerken aan een project van studenten Journalistiek. Hun artikel verscheen in CAVA.

Klik hier om het artikel te lezen

Start to Digital Detox (Markant Magazine - 1 Augustus 2016)
3X Digitale Detox (PASAR magazine Mei 2016)
Mijn smartphone is weer van mij en niet andersom (De Tijd, 27 mei 2016)

door Ben Serrure

Technologie maakt ons leven gemakkelijker, en toch ervaren we ze hoe langer hoe meer als een blok aan ons been. Wij gingen een maand op digitaal dieet in een poging onszelf te bevrijden.

Een donderdagmorgen halfweg maart. Mijn vrouw is gaan werken, mijn zoon zit bij de grootouders. Zelf moet ik pas in de namiddag aan de slag. Voor het eerst sinds lang heb ik iets in handen wat me veel te vaak ontbreekt: tijd om iets nuttigs te doen in huis.

De lijst is ambitieus en met een baby op komst is de nood hoog. Maar voor ik me eraan kan zetten, leidt een minieme trilling me af. Ik haal mijn smartphone uit mijn broekzak, lees het binnengelopen Whats- app-bericht, antwoord en klik de app dicht. Dan zie ik een notificatie van Facebook. Toch even scrollen, filmpje bekijken en wat dingen liken. En in de rapte nog even Instagram en Twitter checken. Voor ik het weet, is een halfuur gepasseerd en sta ik in het midden van de woonkamer een artikel te lezen over vir- tual reality. Weg, kostbare tijd.

Ik zou graag zeggen dat het uitzonderlijk is, maar het tegendeel is waar. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik geen controle meer heb over mijn digitale gedrag. Technologie zou mijn leven beter moeten maken, maar ik ervaar ze steeds vaker als een blok aan mijn been. En ik niet alleen: bij velen sluimert hetzelfde gevoel. In de jongste Digimeter van het digitaal onderzoekscentrum iMinds kwam naar voren dat zeven op tien Vlamingen vinden dat ze te veel met digitale media bezig zijn, iets wat iMinds als ‘digi- besitas’ omschrijft.

Dat betekent niet dat een grote groep Vlamingen met een internetverslaving kampt. Tony van Rooij, on- derzoeker aan de Universiteit Gent: ‘Je hebt heel veel mensen die hun digitale gedrag problematisch vinden, zoals ze ook vinden dat ze wat meer zouden moeten sporten of gezonder moeten eten. Dat wil nog niet zeggen dat hun digitale gedrag echt problematisch is. Het hindert hen niet echt in hun functio- neren.’

‘Ik vergelijk het afleidingsgedrag dat jij omschrijft soms met junkfood: je grijpt er gemakkelijk naar en hebt er achteraf vaak spijt van. Maar het is niet omdat je er af en toe aan toegeeft dat je echt een pro- bleem hebt. Het is eerder ongewenst dan disfunctioneel gedrag. Dat jij nu tot de conclusie komt dat er iets schort en dat je daar iets aan wil doen, is eerder te vergelijken met de vaststelling dat je een buikje hebt en meer wil gaan sporten dan met de vaststelling dat je plots levensbedreigend obees bent.’

Streepjes zetten

Net als een klassiek dieet is een digitaal dieet gemakkelijker gezegd dan gedaan. De smartphone heeft in korte tijd een dominante en cruciale rol in ons leven gekregen. Communiceren, de weg zoeken, muziek beluisteren, televisiekijken, winkelen, alles gebeurt met die zwarte rechthoek in onze zak. Hoe matig je het gebruik van iets waar je permanent mee wordt geconfronteerd zonder er helemaal afscheid van te nemen?

Ik klop aan bij Christine Wittoeck, die het werkboek ‘Start to Digital Detox’ schreef en er bedrijfscursus- sen over geeft bij Samurai At Work. Wittoeck is geen psychologe of wetenschapster, wel ervaringsdes- kundige. Toen ze nog bij een groot technologiebedrijf werkte, was haar overmatige gebruik van digitale media een belangrijke factor in wat uitmondde in een ernstige burn-out.

‘Mijn digitale onrust was niet de echte oorzaak van mijn problemen, maar ze was wel de olie op het vuur’, zegt Wittoeck. ‘Ik ben van nature een controlefreak en een pleaser. De digitale middelen die ik permanent ter beschikking had, werkten dat enorm in de hand. In die mate zelfs dat ik onmogelijk nog rust vond. Omdat ik mezelf er zo in verloor, kon ik me niet meer concentreren op mijn echte werk. Ik sliep slecht, werd kortaf tegen familie, vrienden en collega’s, noem maar op. Zo ben ik uiteindelijk tegen een muur gelopen.’

Dat deed pijn, maar het gaf Wittoeck wel de moed om met haar Digital Detox Academy te beginnen.

Digital detox, het klinkt ingrijpend. Als een soort crashdieet waarbij je in één klap alle suiker uit je leven bant – zelden een goed idee, als ik diëtisten mag geloven. Ik ben dus wat sceptisch als ik voor het eerst met Wittoeck afspreek. Zal ik mijn job als technologiejournalist nog naar behoren kunnen uitvoeren als mijn technologie aan de ketting wordt gelegd?

De Antwerpse stelt me meteen gerust. ‘Het is niet de bedoeling de tijd terug te draaien en een analoge kluizenaar te worden in een digitale wereld. Een digital detox draait erom de juiste balans te vinden. Die is voor iedereen anders. Als je zelf gelukkig wordt door dertig keer per dag Facebook te checken en bin- nen de minuut op mails te antwoorden, dan moet je dat vooral doen. Maar als je het gevoel hebt dat het je in de weg staat, kan het helpen je gedrag duurzaam bij te sturen. We gaan proberen van technologie weer een hulpmiddel te maken, in plaats van een hinderpaal.’

Ik spreek met Wittoeck af om een week lang mijn digitale gedrag te turven. Telkens als ik iets van digita- le media gebruik, moet ik het noteren. Het wordt een behoorlijk confronterende zevendaagse. Als ik bezig ben een stuk te schrijven en ik even iets wil opzoeken in de browser, passeer ik haast automatisch langs het tabblad waarin Twitter openstaat, en waarin een cijfertje tussen haakjes me wijst op hoeveel mogelijk nieuws ik intussen heb gemist. Vaak klik ik er nog eens op een link van een potentieel interes- sant artikel, antwoord ik nog op een mail of kijk ik in Slack waar de collega’s mee bezig zijn. Zo duurt het steevast wel even voor ik de gezochte informatie in mijn artikel kan verwerken.

Het is maar een stukje van mijn versnipperde aandacht. Als je in een paar groepschats zit op Whatsapp, krijg je op een dag al gauw een paar tientallen berichten, waarop ik vaak meteen reageer. Pas door er be- wust mee bezig te zijn merk ik hoe sterk de aantrekkingskracht is van dat flikkerende ledlichtje op mijn smartphone als ik een sms of notificatie van sociale media heb gemist.

Door mijn gedrag in kaart te brengen merk ik ook hoe vaak ik onbewust handel. Mijn smartphone uit mijn zak halen is een automatisme geworden. Of ik nu in de rij sta bij de bakker, twee verdiepingen naar beneden ga met de lift, voor het rood licht sta of een halve minuut alleen in de zetel zit omdat mijn vrouw snel iets gaat halen in de keuken, het ding ligt in mijn hand. Op een bepaald moment check ik zelfs tijdens een ochtendlijk loopje mijn mail.

De streepjes in mijn boekje stapelen zich op, in die mate dat ik er gewoon mee ophoud, uit een soort ge- zonde schaamte.

Aardig angstig

Mijn gedrag is nochtans niet abnormaal, als ik de wetenschap mag geloven. Studies tonen aan dat de smartphone checken bij steeds meer mensen een automatisme is. De applicaties die we checken – Fa- cebook, Twitter, Instagram, mail, noem maar op – hebben dan ook een dynamische inhoud.

‘Doordat we bij elk bezoek ‘verse’ dingen voorgeschoteld krijgen, werken ze gewoontegedrag in de hand’, stelt UGentonderzoekster Mariek Vanden Abeele in een bijdrage over smartphones in het boek ‘Internetverslaving’. ‘De makers van dat soort applicaties hebben niets liever’, zegt ook van Rooij. ‘Waarom denk je dat veel mobiele spelletjes een daily challenge hebben? De makers hebben liever dat je elke dag kort even speelt dan dat je ze in één keer uitspeelt. Zo kweek je een gewoonte aan.’

De gewoonte doorbreken wordt dus mijn uitdaging. Gelukkig heeft Wittoeck op basis van mijn lijstje snel door wat voor vlees ze in de kuip heeft. ‘Je bent het typevoorbeeld van een impulsieve mens met een geweldige fomo, een fear of missing out. Je hebt het moeilijk te weerstaan aan prikkels, uit angst dat je iets belangrijks gaat missen. We gaan dus die prikkels zo veel mogelijk uitschakelen, zodat die je me- diagedrag niet langer kunnen bepalen’, beslist Wittoeck.

Het is een grote koerswijziging voor iemand als ik. Alle niet-cruciale meldingen vliegen eruit, zowel op mijn smartphone als op mijn laptop. Facebook, Twitter, Instagram, groepschats in Whatsapp, mailnoti- ficaties, ze gaan allemaal uit. Sociale media en de werkchat Slack blijven ook gesloten in mijn browser. En mijn mailbox, die normaal openstaat op een tweede scherm, wordt verborgen. Ik ben enkel recht- streeks te bereiken voor wie me belt, sms’t of een rechtstreeks bericht stuurt in Whatsapp of Slack. De rest? Dat zie ik wel als het mij uitkomt.

Ik ben aardig angstig. Wat als ik dat cruciale nieuwtje te laat opmerk of zelfs mis? Wat als ik die drin- gende mail of dat belangrijke bericht te lang onbeantwoord laat? Wittoeck stelt me gerust. ‘De sleutel is goed communiceren waar je mee bezig bent. Mensen zijn het maar gewend dat je meteen antwoordt, omdat je dat zelf bent beginnen te doen. Maar in hoeveel procent van je communicatie is het cruciaal dat je meteen reageert? Kan je antwoord echt niet wachten tot de middag? En zijn daar geen betere ma- nieren voor dan een groepschat of een e-mail? Vertel wie het moet weten hoe je bereikbaar bent bij echt dringende zaken. Zo is de kans erg klein dat het fout loopt.’

In the zone

De weken die volgen, zijn een parcours van vallen en opstaan. Er zijn dagen waarop ik te veel tijd verlies omdat ik toch weer teruggrijp naar de kraakverse informatie op Twitter of omdat ik mijn mailbox laat openstaan en prompt reageer op de kleinste dingen. De verleiding om af te dwalen is sterker op dagen dat het iets minder druk is of dat het werk wat saaier is – het gebeurt, ook in de media.

Tot groot plezier van Wittoeck wijst mijn vrouw me ook een paar keer terecht als ik tijdens een gesprek meteen wil reageren op een sms. ‘Was jij niet met een digital detox bezig?’ Te vaak nog reageer ik – tot mijn eigen razernij – op berichten terwijl ik aan het rijden ben.

Maar er zijn net zo goed dagen waarop ik ‘in the zone’ kan geraken en uren aan een stuk doe wat ik graag doe: schrijven. Dagen ook waarop ik mijn smartphone voor lange periodes onaangeroerd kan

laten, ook thuis. Zeker in het weekend kan ik het ding uren laten liggen, zonder last te krijgen van nomophobia, de term voor het lastige gevoel dat je krijgt als je niet bereikbaar bent.

Tegelijk merk ik dat de wereld om me heen niet instort omdat ik twee uur wacht om een mail, sms of te- lefoontje te beantwoorden. Er zijn geen professionele bruggen opgeblazen en geen vriendschappen ver- waterd. Ik heb iets minder foto’s van mijn nochtans fotogenieke zoon, maar wel meer fijne momenten samen. Langzaam maar zeker verover ik weer wat controle over mijn digitale gedrag, simpelweg door de verleiding uit te schakelen en bewuster om te springen met mijn tijd. Ik ben nog altijd een homo digita- lis, maar op momenten dat het mij uitkomt.

Wittoeck stuurt me in de daaropvolgende weken hier en daar bij en neemt mijn onzekerheden weg. Ze geeft tips over hoe ik mijn overvolle mailbox beter kan organiseren, hoe ik straks mijn out-of-office voor tijdens mijn vaderschapsverlof best opmaak of hoe ik ook in de auto mijn smartphone kan negeren, tot mijn schaamte een blijvend zwak punt.

Ik sta zeker nog niet waar ik wil staan. Tijdens het schrijven heb ik te vaak mijn mail gecheckt. En toen ik vannacht keek hoe laat het was, heb ik een binnengelopen bericht snel ook gelezen. Een gewoonte bij- sturen is moeilijk, zeker in zo’n korte tijd. Maar tegelijk had ik nooit verwacht dat je met relatief kleine ingrepen al zo’n verschil kon maken. Een gewoonte die niet wordt gevoed, dooft uit. Mijn smartphone is weer van mij, en niet andersom.

Bron: De Tijd

Technostress? Start to Digital Detox (Wolters Kluwer, 30 maart 2016)
Doe de digital detox (HLN-NINA - 12 Maart 2016)

nina-ddaPling! Zoef! Je kent ze wel, de geluidjes op onze smartphone of tablet. Wat zou het leven maar saai zijn, zonder sharen en liken. Of niet? Want steeds meer mensen gaan op digitaal dieet.

Eén enkele *pling* en je wil weten wie er welke boodschap in je WhatsApp-groepje heeft gegooid. Elk mogelijk moment grijp je naar je smartphone om te zien wat er op Facebook gebeurt. Wachten aan de kassa? Even Instagram checken. Samen op restaurant? Snel inchecken, foto posten (eerst bewerken) en zien hoeveel likes we scoren. Het is weekend, maar ach: je leest toch gewoon die zestien nieuwe mails? En wat vertelt Twitter die ochtend? Zelfs tijdens het joggen gaat die smartphone mee: men moest maar eens een sms sturen.Wie zich in dit stadium herkent, moet beslist verder lezen. En een digitaal dieet overwegen. Geen crashdieet – waarbij je álles in één keer radicaal schrapt – want dat boekt zelden succes op lange termijn. Wél een duidelijke vermindering van je online activiteiten. Even die digitale riem aantrekken. Een fenomeen dat ook in BV-land al bodem raakte. Zo onderging radiopresentator Sam De Bruyn een digitale detoxkuur op vraag van Telefacts. “Het was niet makkelijk om af te kicken”, zei hij daarover. “Echt pijnlijk om te beseffen dat het een verslaving is.” Ook Eva Daeleman kondigde ooit aan dat ze af wilde van sociale media. “Ik voel regelrechte paniek als de batterij leeg is.” Zij ging zichzelf na de kuur enkele regels opleggen: geen Facebook voor negen uur ’s morgens en ook ’s avonds niet. Instagram-ster en Thuis-actrice Joy Anna Thielemans zette haar 175.000 volgers al eens een week droog. Geen Facebook, Instagram, Twitter of Snapchat, zeven dagen lang. Met een welgemeende ‘I’m back’ kondigde ze haar terugkeer aan. Op Instagram. Gevolgd door enkele rake hashtags, als #aanrader #digitaldetox. VRT-journaliste Danira Boukhriss besloot alle sociale media dan weer een tijdje te bannen om de bakken bagger te ontwijken, die ze vorig jaar na haar deelname aan De Slimste Mens ter Wereld over zich heen kreeg.

Altijd beschikbaar zijn móét niet

© kos.

Experte Christine Wittoeck (47) is bezieler van Digital Detox Academy en auteur van ‘Start to Digital Detox’. “Ik heb 25 jaar in de IT- en telecombusiness gewerkt, als informaticus. Vijf jaar geleden kreeg ik een burn-out. Mijn digitale gewoontes waren zeker niet de oorzaak van mijn burn-out, maar ze zijn wél de brandstof geweest. Ik kon me namelijk volledig verlíézen in allerhande digitale bezigheden, gaande van e-mails, tot Facebook of spelletjes op mijn tablet.” “Ik ben na mijn burn-out gaan kijken naar mezelf. Waarom bezorgde dat internet me zodanig veel stress?

Klik hier om het artikel te lezen

Altijd online? Ga op digitaal dieet (Werk en veiligheid - 1 Oktober 2015)

Pin It on Pinterest