Digital Detox is geen “cold turkey”

Home » Digital Detox is geen “cold turkey”

Digital Detox getest op mensen

Toen ik enkele maanden geleden telefoon kreeg van Eva Bergmans (Journaliste) met de vraag of ik wou meewerken aan een artikel rond digitale detox, zei ik direct volmondig “ja”. De setting om “Start to Digital Detox” uit te testen onder mijn begeleiding op “echte” mensen in het kader van een artikel is natuurlijk een fantastische opportuniteit. Na een kort telefoongesprek heb ik voorgesteld om af te spreken en samen te gaan eten.

Tijdens een heerlijk diner eind mei werd de basis gelegd voor een traject dat later in een artikel voor De Standaard zal gegoten worden. Terwijl Eva aangeeft dat ze eigelijk niet echt een probleem heeft met smartphone gebruik, zegt ze in 1 adem dat ze absoluut niet zonder kan, en dat ze een “cold turkey” eigelijk toch niet ziet zitten.

Digital Detox is geen “cold turkey”

De eerste boodschap die ik snel geef is dat een digitale detox geen “cold turkey” is. Het is niet van vandaag op morgen geen emails meer lezen of geen snapchat meer gebruiken. Het is niet Facebook volledig afzweren en je instagram account instant verwijderen.

Digitale detox is zoeken van de juiste balans, die trouwens voor iedereen anders is, tussen comfort en vrije tijd, zonder schuldgevoel of harde regels. Even volledig offline gaan voor een korte periode ( een uur, een dag, een week) kan zeker geen kwaad. Let wel: communiceer met je omgeving hierover én ga erna verder aan de slag met je ervaringen. Zo een “offline” periode kan je deugd doen en inzicht verschaffen in wat je écht wil met digitale communicatie.

Bewust kiezen is de boodschap

Heb je zin om facebook te checken, geen enkel probleem wanneer je bewust kiest om dat de doen. Het wordt wel een aandachtspunt als je jezelf betrapt op het feit dat de tijd is voorbijgevlogen en het je eigelijk geen fun of nut heeft opgebracht. Misschien is het voldoende dat je Facebook enkel via je computer raadpleegt en niet op je smartphone?

“Mijn missie: 5 mensen hun ogen openen”

Eva heeft materiaal nodig om haar artikel te schrijven en ik krijg de missie om 5 druk bezette mensen de regie over hun leven terug te geven.

Het clubje bestaat uit

  • Lieven De Marez, professor nieuwe media aan de universiteit van Gent
  • Cath Luyten, televisiepresentatrice en reportagemaakster
  • Lidewij Nuitten, televisiemaakster
  • Lenny Van Wesemael, regisseur en casting director
  • Eva Berghmans, journalistedigidetoxes - De Standaard

Om te starten stuur ik hen allen mijn boek Start to Digital Detox” toe zodat ze een leidraad hebben, een referentie en motivatie om hun digitale leven in kaart te brengen.
Op 7 juli was er de eerste bijeenkomst in de kantoren van Samurai at Work. Eerste observaties, tips en ervaringen worden uitgewisseld. Het werd een boeiend gesprek met herkenning en “aha” momenten.

Wat is het effect van de Digital Detox methode?

Er werd hard gewerkt door alle clubleden. Elke samenkomst werd afgesloten met een engagement gerelateerd aan hun digitale detox en 3 “Club samenkomsten” later heeft Eva alle materiaal om haar artikel in elkaar te boksen. Dit weekend (10 sept 2016) in “De Standaard – Weekblad” lees je of en hoe Lieven, Cath, Lenny, Lidewij en Eva hun digitaal leven hebben herbekeken,  ze er baat hebben bij gehad. Is er iets veranderd in hun digitale gedrag?

Het was een fijn avontuur waar ik zeer fijne mensen heb mee leren kennen. Ik heb genoten en ook bijgeleerd, en de clubleden? Dat wordt onthuld in het artikel van Eva in “De Standaard Weekblad”!

Ben je digitale geheelonthouder, pragmaticus, omnivoor of junkie? Doe de test!

Ondertussen is het webteam van De Standaard aan de slag gegaan met de “Digitale Detox test” die ook in het boek “Start to Digital Detox” staat. Je kan nu online de vragenlijst hier invullen. Je krijgt dan je profiel toegestuurd met enkele tips om aan de slag te gaan.