DigitalDetox in de praktijk: gsmvrij autorijden

Home » DigitalDetox in de praktijk: gsmvrij autorijden

DigitalDetox in de praktijk: gsmvrij autorijden

Het blijft een hot item, de combinatie auto rijden en gsm gebruik. Helaas, de verleiding tot afleiding in de auto door onze gsm/smartphone blijkt voor velen nog steeds te groot. Gsmvrij autorijden is nog steeds geen gewoonte voor velen onder ons.

Nieuwe “beloofd” campagne

Veilig verkeer heeft opnieuw een “Beloofd”campagne gewijd aan gsm gebruik en auto rijden. Onder het motto “kies de automodus die bij je past” snijdt de campagne het thema afleiding achter het stuur nog maar eens aan.

Het feit dat dit nieuw als campagne naar voor geschoven wordt, betekent dat dit gedrag nog steeds aan de basis ligt van vele ongevallen.

  • Als je belt tijdens het rijden, loop je tot 4 keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken.
  • Je loopt nagenoeg evenveel risico bij handenvrij bellen als wanneer je de telefoon in de hand houdt.
  • Automobilisten zijn 4,2% van de tijd dat ze aan het rijden zijn, bezig met hun mobiele telefoon.
  • Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat afleiding een rol speelt in bijna 7 op 10 ongevallen.
    Bronnen: SWOV, UDRIVE

Ook in Nederland blijft de campagne lopen. Met de campagne “onderweg zet ik mijn gsm stil” werd gedurende een volledig jaar vooral de zakelijke weggebruikers als doelgroep geviseerd.

“Het aantal ongevallen met auto’s is vorig jaar met 8 procent toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Tot die tijd was er juist afname zichtbaar. Dit meldt het Verbond van Verzekeraars. De toename wordt toegeschreven aan smartphonegebruik achter het stuur en het gebrek aan handhaving daarop.” Bron volkskrant  – oktober 2018

Blind rijden door afleiding

Terwijl wagens steeds veiliger worden, de weginfrastructuur almaar verbetert en het (de meeste) bestuurders duidelijk is dat drinken en rijden niet samengaan, is dat met sms’en nog niet het geval.

Bij autorijden, niettegenstaande dat het voor velen een combinatie is van zeer onbewust automatische gedrag, is focus heel erg belangrijk. We rijden 95% van de tijd op “automatische piloot”. Die automatische piloot heeft echter alle info die via onze zintuigen binnenkomen nodig. Ons zicht is daar cruciaal. Rijd je 50 km/uur dan leg je iedere seconde bijna 14 meter af. Om een berichtje te typen, kijk je gemiddeld 5 seconden niét naar de weg. Dat betekent dat je 70m blind aflegt over de weg, zonder dat je ziet waar je rijdt, wat er gebeurt. Dat vergroot je risico op een ongeval maar liefst 23 keer! (bron veilig verkeer).

In 2016 zijn in US 3450 levens verloren gegaan door wat ze noemen “districten driving”. “Texting” en rijden heeft daarin een zeer groot aandeel. “Texting is the most alarming distraction. Sending or reading a text takes your eyes off the road for 5 seconds. At 55 mph, that’s like driving the length of an entire football field with your eyes closed.” (bron NHTSA )

Wat zegt de wet?

Handsfree rijden met een gsm of smartphone is bij wet niet verboden. Je gsm/smartphone in de hand hebben achter het stuur is dat echter wel. Doe je het toch, dan riskeer je een boete.

  • Onmiddellijke inning door de politie: 116 euro.
  • Betwist je de boete bij de rechtbank, en acht de rechtbank de overtreding toch bewezen, dan kan de boete oplopen van minimaal 160 tot maximaal 2.000 euro. (Dat bedrag wordt verdubbeld bij recidive binnen de drie jaar).
  • Een rechter kan ook een rijverbod uitspreken.

GSMVRIJ autorijden

Welke manieren zijn er nu om de verleiding tot afleiding op de gsm of smartphone tegen te gaan. Met andere woorden, gsmvrij autorijden, hoe doen we dat?

Smartphone addiction!?!

Even niet bereikbaar zijn…

  1. Zet je gsm uit en leg hem uit het zicht
  2. variante: Zet je gsm stil (niet storen modus), niet verbonden met je handsfree auto kit en leg hem uit het zicht. Als er toch geen weg naast is, en je echt absoluut telefonisch bereikbaar moet zijn …. ik herhaal ….ALS er toch geen weg naast is, en je ECHT ABSOLUUT TELEFONISCH BEREIKBAAR MOET zijn… koppel je gsm aan je auto kit en stel hem in dat bij autokit (lees bluetooth-connectie) berichtgevingen verder niet doorkomen. De verzender van berichten krijgt de boodschap dat je aan het rijden bent en niet kan antwoorden, de berichten geven dan ook geen signaal (noch visueel noch auditief), gebeld worden en bellen kan nog wel , handsfree.

Voor puntje 3: bedenk, als je een korte afstand gaat afleggen… kan je dan dat half uurtje of uurtje even niet bereikbaar zijn? Weeg de consequenties eens af, de voordelen? De nadelen?

Weet, jij beslist, jij kiest hoe bereikbaar je bent…. en nog een tip… zorg dat je directe omgeving weet dat je niet bereikbaar bent in de auto…. dat neemt een pak druk en “moeten” weg!

Meer weten? Ik kom graag in jouw organisatie, afdeling, bedrijf spreken over de verleiding tot afleiding. Contacteer mij voor een vrijblijvend gesprek!

Meer informatie over de beloofd campagne kan je ook vinden op veiligverkeer.be. Je kan er ook je eigen campagne materiaal aanmaken!