Stop met blind rijden!

Home » Stop met blind rijden!

DigitalDetox in de praktijk: automodus: stop met blind rijden!

We hebben het allemaal al wel zelf meegemaakt. Je rijdt op de autostrade , een auto raast je in hoge snelheid voorbij en een kilometer verder zie je hem slingeren op het middenbaanvak. Je haalt in en je ziet een gebogen hoofd, duidelijk een afgeleide bestuurder …

Afleiding is nog steeds één van de grootste oorzaken van ongevallen in het verkeer. En je smartphone staat op nummer één. De verleiding is groot om iedere binnenkomende melding te checken en elke oproep te beantwoorden. Je denkt al snel dat je anders iets belangrijks zult missen. Terwijl de meeste van je telefoontjes, berichtjes en likes gerust kunnen wachten tot na je rit, want geen enkele melding is een ongeval waard!

Opnieuw “beloofd” campagne

Veilig verkeer heeft opnieuw een “Beloofd”campagne gewijd aan gsm gebruik en auto rijden. Onder het motto “BELOOF OM ALTIJD IN AUTOMODUS TE GAAN VOOR JE RIJDT.” snijdt de campagne het thema afleiding achter het stuur nog maar eens aan.
In 2018 was het ook een thema van een campagne in oktober, het feit dat het opnieuw naar voor geschoven wordt, betekent dat dit gedrag nog steeds aan de basis ligt van vele ongevallen.

Je rijdgedrag wordt sterk beïnvloed

Smartphone gebruik tijdens het rijden zoals berichtjes lezen of sturen, handelingen met de smartphone (“appen”) geeft als resultaat
·       Meer slingeren op de baan en de snelheid van rijden is niet constant
·       Minder lang in de spiegels kijken

(bron Nederlands onderzoek)

Opmerkelijk: automobilisten kijken in totaal langer en vaker naar hun telefoon als ze de telefoon in een houder hebben dan wanneer ze de telefoon in de hand houden

Blind rijden door afleiding

Terwijl wagens steeds veiliger worden, de weginfrastructuur almaar verbetert en het (de meeste) bestuurders duidelijk is dat drinken en rijden niet samengaan, is dat met smartphone blijkbaar nog niet het geval.
Bij autorijden, niettegenstaande dat het voor velen een combinatie is van zeer onbewust automatische gedrag, is focus heel erg belangrijk. We rijden 95% van de tijd op “automatische piloot”. Die automatische piloot heeft echter alle info die via onze zintuigen binnenkomen nodig. Ons zicht is daar cruciaal.

Rijd je 50 km/uur dan leg je iedere seconde bijna 14 meter af. Om een berichtje te typen, kijk je gemiddeld 5 seconden niét naar de weg. Dat betekent dat je 70m blind aflegt over de weg, zonder dat je ziet waar je rijdt, wat er gebeurt. Dat vergroot je risico op een ongeval maar liefst 23 keer! (bron veilig verkeer).

Wil je zelf weten hoeveel meter je “blind” zou rijden op jouw veel gebruikte route, check dan blindmeters.com… waarschuwing – niet voor gevoelige kijkers.

Waarom is “appen” gevaarlijker dan bellen?

Handsfree bellen tijdens het rijden mag volgens de wet, terwijl bellen , of het nu handsfree is of niet, een verhoogd risico op ongevallen geeft. “Appen” zoals onze noorderburen het noemen heeft nog een veel hoger risico op ongevallen.

Het verschil met handelingen op je smartphone is dat je dan niet aleen mentaal bent afgeleid, maar ook visueel en fysiek.  Zoals eerder meegegeven, je rijdt blind! Je zintuigen zijn niet meer afgestemd op de belangrijke taak van autorijden, een gevaarlijke taak trouwens! Je rijdt op automatische piloot, en dat gaat goed, alleen , je reactievermogen wordt ondermijnd en je gaat de dingen te laat zien, te laat reageren…

GSMVRIJ autorijden

Welke manieren zijn er nu om de verleiding tot afleiding op de gsm of smartphone tegen te gaan. Met andere woorden, gsmvrij autorijden, hoe doen we dat?

Even niet bereikbaar zijn… je gaat er echt niet dood van!

  1. Zet je gsm uit en leg hem uit het zicht
  2. variante: Zet je gsm stil (niet storen modus), niet verbonden met je handsfree auto kit en leg hem uit het zicht.

Als er toch geen weg naast is, en je echt absoluut telefonisch bereikbaar moet zijn …. ik herhaal …. ALS er toch geen weg naast is, en je ECHT ABSOLUUT TELEFONISCH BEREIKBAAR MOET zijn… koppel je gsm aan je auto kit en stel hem in dat bij autokit (lees bluetooth-connectie)

 berichtgevingen verder niet doorkomen. De verzender van berichten krijgt de boodschap dat je aan het rijden bent en niet kan antwoorden, de berichten geven dan ook geen signaal (noch visueel noch auditief), gebeld worden en bellen kan nog wel , handsfree.

Voor puntje 2: bedenk, als je een korte afstand gaat afleggen… kan je dan dat half uurtje of uurtje even niet bereikbaar zijn? Weeg de consequenties eens af, de voordelen? De nadelen?

Weet, jij beslist, jij kiest hoe bereikbaar je bent…. en nog een tip… zorg dat je directe omgeving weet dat je niet bereikbaar bent in de auto…. dat neemt een pak druk en “moeten” weg!

Meer weten? Ik kom graag in jouw organisatie, afdeling, bedrijf spreken over de verleiding tot afleiding. Contacteer mij voor een vrijblijvend gesprek!
Meer informatie over de beloofd campagne kan je ook vinden op beloofd.be. Je kan er ook gepersonaliseerd campagne materiaal downloaden!

Ondersteuning nodig? Contacteer me….

Digital Detox Academy kan met jou bekijken waar binnen jouw bedrijf de knelpunten zitten en hoe jullie dankzij de juiste digitale kanalen een serieuze besparing kunnen doen! Niet alleen op jullie budget, maar ook op het stressniveau van jullie werknemers.

Wil je jouw team , bedrijf slimmer met hun smartphone laten omgaan? Organizeer dan de workshop “Smarter Than Your Smartphone” om jouw medewerkers te ondersteunen naar minder digistress, meer focus én werkbaar werk!