2 zure appels in mijn burn-out herstel

Home » 2 zure appels in mijn burn-out herstel

2 zure appels in mijn burn-out herstel

zure appelsHet is ondertussen 5,5 jaar geleden dat mijn dokter mij vertelde dat ik, om te beginnen, 3 weken ziekteverlof kreeg wegens burn-out. Het ziektebriefje vermelde “surmenage”, wat zoveel betekent als “Overbelasting van geest of lichaam, overspannen zijn: toestand waarbij sprake is van een ziekelijke overprikkeling van het zenuwstelsel”.

Burn-out ik? Komaan, hooguit wat oververmoeid!?!

De 3 weken werden verlengd met nog eens 3 weken, en dan ging het per maand. Telkens vocht ik met de dualiteit van hoop en angst: ik mag/wil/moet terug aan het werk binnen zoveel tijd. De eerste 3 maanden kwam het woord burn-out niet over mijn lippen en werd ik boos als mijn partner er wel over begon in familiekring of bij vrienden.

Mijn weg naar herstel kan ik opsplitsen in 2 delen: een zelfkennis-ronde van ongeveer 3 jaar waarin ik, na een werkhervatting van 1,5 jaar, een terugval had en die werd afgesloten op het moment dat ik mijn C4 in handen had (een bewuste keuze). Het 2de deel is de herstel periode zelf… en euh… die is nog steeds bezig. In die zin, dat ik blijf werken aan restletsels en alert moet zijn op het overschrijden van mijn grenzen.

2 zure appels

Na mijn ontslag is tijdens de outplacement mijn eerste zure appel voorgeschoteld. Ik wist het eigelijk al lang, het zinderde in mijn achterhoofd, ik had echter tot op dat moment de kracht en de moed niet om dat obstakel eens deftig te bestuderen en het aan te pakken. Die eerste zure appel is gebrek aan zelfvertrouwen.

Het voelde alsof een grote bol voor mij lag, waarachter alle mogelijk richtingen konden bewandeld worden. Ik wist dat die grot bol vol oude woede, verdrbelieve in yourselfiet, angst,… moest opgeruimd worden om mijn zelfvertrouwen te kunnen vinden.

Ik ben ermee aan de slag gegaan: samen met mijn therapeut, mijn outplacement coach, talentenspel.be, familieopstellingen en ook door creatief aan de slag te gaan met intuïtief schilderen. Het vergde tijd en moed om die appel aan te pakken. Door de groei van mijn zelfvertrouwen, groeide ook mijn zelfkennis en mijn eigenliefde en die had ik nodig voor mijn zelfzorg (wat ik 30 jaar verwaarloosd had).

De 2e zure appel was mijn digitale onrust. De manier waarop ik met technologie omga, mijn digitaal gedrag. Een hindernis in die zin dat het de brandstof was van mijn burnout. Mijn controlefreak, mijn perfectionist en mijn pleaser (mijn ikjes) werden verleid tot afleiding, Die ikjes die zich continu willen bewijzen, geen complimenten kunnen ontvangen en tegelijkertijd steeds bevestiging willen krijgen.

Mijn digitale onrust ondermijnde zowel mijn mentale als mijn fysiek draagkracht.

Ik had steeds een mentale druk om (vaak onbestaande) verwachtingen van bereikbaarheid in te vullen. Ik zat uren achter mijn pc, gebogen over mijn smartphone en dat doet echt geen deugd aan lijf en leden… terwijl bewegen 1 van de sleutelpunten is in burnout herstel.

Zelfobservatie “hoe ga ik met digitale middelen en technologie om” bracht me rust . Rust, omdat ik ontdekte dat ik een balans kan vinden tussen het graag omgaan met technologie en digitaal communiceren en de keuze om net dat even te laten voor wat het is. Kiezen wanneer ik wat doe. Door mijn gedrag te observeren kwam ik tot de ontdekking dat sommige dingen die ik vaak (te) lang deed, zoals verloren lopen in een zoektocht op Google, of eindeloos blijven doorprutsen aan de opmaak van een powerpoint, kon terugschroeven naar de essentie. Mijn digi-balans opzoeken was een leuke reis, best confronterend, en vooral een openbaring. Het is een reis die nog steeds verder gaat.

Digital detox is mijn balans vinden tussen wel en niet met technologie werken, tussen wel en niet digitaal communiceren.

Ik was niet alleen

Ik ontdekte dat mijn directe omgeving ook vaak in die digitale onrust zit, maar daarom niet in burn-out. Ik zag dat niet enkel ik worstelde met het vinden van een goede balans in dit technologisch tijdperk. Ik ontdekte dat een digi-balans voor iedereen een andere invulling heeft en besliste om er een boek over te schrijven. Op die manier is er een praktische gids voor eenieder die zijn eigen digi-balans wil vinden.

“Start to Digital Detox” als gids

Ondertussen heb ik leuke reacties gekregen van loopbaanbegeleiders
en costart to digital detoxaches, die “Start to Digital Detox” gebruiken tijdens hun traject. Het digitaal detox verhaal krijgt meer en meer tractie, ook in bedrijven waar, mits een goede begeleiding, de groepsdynamiek wordt verbeterd en efficiëntie wordt verhoogd. En daarboven op, door de optimalisaties in je bedrijf of afdeling is er ook een stress-verlagend effect.

Mijn 2 bergen zijn geen obstakels meer, maar gezellen op mijn reis. En ik geniet van de uitdagingen die ze me geven en van het resultaat dat ik zelf voel.

“Start to Digital Detox” is uitgegeven in samenwerking met Samurai at Work en Stichting Kunstboek.