Afkicken van hyperconnectiviteit?

Home » Afkicken van hyperconnectiviteit?

Afkicken van hyperconnectiviteit?

“Zeg Christine, Heb jij last van FOMO?”

Die vraag kreeg ik onlangs tijdens een boostsessie Digital detox , een online sessie die ik gaf aan een bedrijf met vooral breinwerkers. Allemaal mensen die een kantoorjob hebben en nu thuiswerken.

Of ik last heb van FOMO…Ja, ik heb er soms nog last van, ik ben natuurlijk ook maar een mens.
Gelukkig is dat veel minder dan vroeger. Zeker in de periode voor mijn burn-out was ik een echt FOMO slachtoffer.

Wat is FOMO?

FOMO is de angst om informatie te missen “Fear of Missing out”. Je herkent het vast bij de jongeren in je familie, maar vergis je niet, heel veel volwassenen hebben daar last van, ook in de werk context!

Die Fear of Missing Out is één van de redenen dat je altijd verbonden wil zijn, dat je last hebt van hyperconnectiviteit.
En misschien ben jij wel iemand die aanvoelt dat dat altijd verbonden zijn een negatieve invloed heeft op andere dingen die je wil doen….

Waarom blijf ik toch in die modus van altijd verbonden?

Ik ben te rade gegaan bij Prof. dr. Theo Compernolle, auteur van “Zo haal je meer uit je brein” . Een aantal van de redenen waarom we in die hyperconnectiviteit blijven hangen, heeft te maken met hoe we genetisch in elkaar zitten .

Pavlov Reflex

De hond van Pavlov die begint te kwijlen van zodra de assistent al met het eten aankomt en na een paar keer al gaat kwijlen, zelfs als die assistent komt zonder eten.

Wel, zo gaat het ook bij ons, als we een signaal of melding van onze smartphone krijgen. Of een notificatie op je scherm van vb nieuwe email.
We zijn zo dikwijls ingegaan op die meldingen dat we op automatische piloot actie nemen. We grijpen naar onze telefoon, we openen onze email… zonder er bij na te denken.

Snelheid

We zijn van nature ingesteld op snelheid. Dat was heel belangrijk voor onze voorvaderen in de oertijd. Een snelle reactie was cruciaal als ze een wild dier tegen kwamen:  een kwestie van “be lunch” of “have lunch”. Een cruciaal systeem om te kunnen overleven. Nu zijn we allemaal breinwerkers en voor ons is eventjes reflecteren, een pas op de plaats, veel belangrijker voor het overleven en voor ons succes dan het was voor onze voorouders in de oertijd.

Dopamine

Er er zijn ook biologische factoren die meespelen in dat “altijd verbonden zijn” en dat heeft te maken met een aantal stoffen in onze hersenen. Dopamine is een stof die we produceren in onze hersenen, het geeft ons een goed gevoel… En elke keer dat we op het internet gaan, dat we een mailtje ontdekken, dat we een like krijgen, enzovoort dan krijgen we een shotje dopamine. Elke melding, activiteit, geeft ons een korte “happy feeling” en daar raken we aan verslaafd.

Ons digitale omgeving, en zeker onze smartphone, is eigenlijk een drugsdealer, een dealer van dopamine!
Het is dan ook niet makkelijk om af te kicken van altijd verbonden te zijn.

FOMO en FOBE

We zijn van nature nieuwsgierig en dat stimuleert ons om onze omgeving te verkennen, dus dit is op zich een hele goede eigenschap, maar het kan ook een beetje uit de hand lopen. We zijn zo nieuwsgierig van aard dat we telkens weer een nieuwssite checken, facebook openen, op zoek naar iets nieuws! En die nieuwsgierigheid is nu de aanstoker van FOMO.

In diezelfde lijn hebben we ook nog het fenomeen van FOBE de “Fear of Being Excluded” en dat is een fenomeen dat we vaker bij jongeren opmerken. De angst om er niet bij te horen, uitgesloten te zijn. Dé reden dat er instant – bijna constant – met de smartphone in de hand, op WhatsApp, Tiktok, enz wordt gereageerd… Hoe sneller hoe liever! Je gaat altijd maar weer naar de sociale media, je wil er bij zijn,  je wil er bij horen, je wil een bijdrage leveren en als het een beetje uit de hand loopt dan kan je daardoor ook weer alsmaar verbonden blijven.

Habit forming technologie

De apps en programma’s stimuleren vaak hyperconnectiviteit. Met “habit forming Technology” haken ze jou vast . Ze schakelen de toppsychologen van de wereld in en ze investeren in de duurste breinonderzoeken om uit te vissen hoe ze jou kunnen verslaafd maken aan hun producten. Je leest er meer over in deze blog: http://digitaldetoxacademy.eu/en-ben-jij-nu-aan-het-app-hoppen/

Hyperconnectivity cocktail

Als we alles zo op een rijtje zetten, dan is het toch wel een straffe cocktail. Een combinatie van onze menselijke eigenschappen, ons intern chemisch fabriekje en de producenten die er nog een schepje bovenop doen!

Maar er is ook goed nieuws, we kunnen er zelf wat aan doen!

Nu we weten waar die hyperconnectiviteit vandaan komt, kunnen we ons er ook tegen wapenen. Door onze houding, gedrag en het dwarsbomen van de appjes, kunnen we zorgen dat we prikkelarmere omgeving creëren.  Het verminderen van digitale verleiders zorgt ervoor dat  we van hyperconnectiviteit naar connectiviteit kunnen gaan. Want geconnecteerd blijven, is nu bijna een basisbehoefte geworden zowel op het werk als privé.

Ga zelf aan de slag!

Tem je digital stress met mijn traject “Digital detox in 4 weken”. We gaan samen aan de slag om jouw digitaal landschap in kaart te brengen. Een individueel traject op jouw maat. We maken een overzicht van de acties die voor jou een bijdrage kunnen leveren naar meer tijd voor de dingen die er toe doen. Direct toepasbare tips en tricks die jou helpen om te deconnecteren. Schrijf je in en we plannen de data om samen met jou aan de slag te gaan!

Ondersteuning nodig? Contacteer me….

Digital Detox Academy kan met jou bekijken waar binnen jouw bedrijf de knelpunten zitten en hoe jullie dankzij de juiste digitale kanalen een serieuze besparing kunnen doen! Niet alleen op jullie budget, maar ook op het stressniveau van jullie werknemers.

Wil je jouw team , bedrijf slimmer met hun smartphone laten omgaan? Organizeer dan de workshop “Smarter Than Your Smartphone” om jouw medewerkers te ondersteunen naar minder digistress, meer focus én werkbaar werk!