Boektip: Ken je digitaal DNA

Home » Boektip: Ken je digitaal DNA

Ken je digitaal DNA

Dit is de titel van het nieuwe boek van Prof. Lieven De Marez. Een heerlijk leesbaar boek over smartphone gebruik en wat het met ons doet.

Een boek vol heerlijke metaforen waar  hij ons meeneemt in de wondere wereld van smartphonegebruik.

 

Ik had de eer en het genoegen om Prof. Lieven Demarez te leren kennen enkele jaren geleden. Ondertussen kruisen onze paden in de context van Digitale Detox regelmatig. Lieven is ook mee stuwende kracht achter de Digimeter die elk jaar wordt uitgebracht en een kijk geeft op technologie en het gebruik ervan in Vlaanderen.

Het boek is geen vingerwijzend boek, en daarom is dit een boek naar mijn hart. Het is gebaseerd op jaarlijkse studies, inzichten vergaard uit bevraging van u en ik en op een behapbare, leuke manier geschreven. En het ligt helemaal in lijn met mijn filosofie en die van Digital Detox Academy®.

Een totale detox is nergens voor nodig, maar een paar ingrediënten doseren (of bannen indien nodig), kan misschien helpen. – Lieven Demarez –

De verleiding tot afleiding, zoals ik het steeds benoem, wordt ondersteund door de veelheid aan mogelijkheden op 1 toestel. We hebben treintjes gedrag, apps claimen onze aandacht en tijd, we zijn slachtoffer van “habit forming techology”. De manier waarop we met technologie omgaan is essentieel voor onze gezondheid en die van onze kinderen. En ik ben het dan ook helemaal eens met Prof. Lieven Demarez, het is nu tijd om te handelen.

En niet alleen privé!

Zet digitaal welzijn op het menu, maak het een onderdeel van HR doelstellingen en zet het in preventieplannen. Help medewerkers hun stoorzenders, digitale prikkels in kaart te brengen en actie te nemen om gezind en bewust met digitale communicatie om te gaan… individueel, als team, als bedrijf.

Lieven pleit voor een centrum van smartphone-diëtisten, met specialisten zowel voor onderwijs als voor bedrijven. Misschien is dat wel mijn nieuwe titel op mijn business kaart? In elk geval, ik geloof dat we gezond en bewust kunnen leven mét en zonder smartphone, tablet of laptop. En met Digital Detox Academy® willen we daar ons steentje bijdragen, naar , wat ik noem, digitaal comfort.

 

Digital Detox Academy® ondersteunt bedrijven naar digitaal welzijn. Vraag gerust voor een vrijblijvend verkenningsgesprek.