Digitaal minimalisme in Corona tijdperk

Home » Digitaal minimalisme in Corona tijdperk

Digitale communicatie is nog nooit zo top of mind geweest dan in de afgelopen weken. Verplicht thuis werken , online lessen voor de kids en “de blijf in uw kot”-strategie zorgen ervoor dat we veel aan ons scherm gekluisterd zitten. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat we vaak lang online werken. En daar, waar het aan de ene kant een geluk is dat we in een dergelijk digitaal tijdperk leven, is het meer dan ooit belangrijk om digitale rust te blijven inlassen.

Zelfs ik, digital detox coach, bleef niet gespaard…

We missen onze vrienden en onze familie. Algauw werd er de kaart van video calling getrokken. We organiseerden “e”-peritieven (samen aperitieven via WhatsApp), digitale koffiekletsen en online lunches. Ik voelde zelf dat de weegschaal helemaal aan het overhellen was. En ik mag dan nog van geluk spreken, ik heb geen jonge kinderen die ik ook nog aan de gang moet houden, en mijn partner kan gelukkig wel gaan werken.

De overvloed aan digitale communicatie zorgt voor een intense overprikkeling.

En zoals dat bij alles is, kan de ene dat beter af dan de andere. Ik merkte zelf algauw dat online meetings, webinars en dan nog whatsappen met de familie of vrienden te veel werd.  Nochtans lette ik zeer sterk op het weglaten van extra prikkels tijdens de online evenementen, en toch…ik werd er moe van.

Daarnaast maakte het ook dat ik niet de nodige energie meer had om andere taken te doen.

Ik moest iets doen…

Ik geef je graag mee welke principes ik toe pas, ik noem het digitaal minimalisme.

Minimalisme betekent dat je zo dicht mogelijk bij de essentie gaat leven en werken. Digitaal minimalisme is voor mij technologie inzetten zodat het de essentiële noden ondersteunt en verlicht. De ware minimalist gaat al het overbodige verwijderen, wel, dat kunnen we ook digitaal doen. Door ons digitaal leven te vereenvoudigen gaan we ons beter voelen, gezonder zijn, ons brein gaat dit fantastisch vinden en ook ons immuunstelsel (hyper belangrijk in corona tijdperk) gaat er baat bij hebben omdat we fitter en dus gezonder zijn.

Dit zijn mijn basis principes voor het digitaal minimalisme bij video-call, haal er je voordeel uit 🙂

  • Stel jezelf steeds de vraag of dit het juiste kanaal is – onze handige flowchart helpt je bij de juiste keuze
  • Zorg voor een prikkel arme plek
  • Informeer je huisgenoten:  in mijn geval, als de deur toe is, niet storen!
  • Zorg voor een glas water, eventueel een koffie , pen en papier
  • Kom op tijd: Log 3 à 5 minuutjes in voor de starttijd om toe te komen in de context van je call
  • Na de sessie, die hopelijk niet langer dan 1,5 u heeft geduurd, neem je minstens 10 minuutjes pauze: BEWEEG.

Met deze handvaten kan je je volgende video call vrolijk en wel overleven!

Maar moest dit wel via video call?

Het is niet altijd even duidelijk of makkelijk om te kiezen welk communicatiemiddel nu ideaal is. De corona perikelen doen ons vaak te snel grijpen naar video…Is dat wel ideaal?

Om je daarin te helpen heb ik een flowchart gemaakt. Met deze tool kan op je een eenvoudige manier de juiste keuze maken. Je krijgt hem in A3 posterformaat via onderstaand formulier.

Dit is mijn corona kadootje! Een virusvrij geschenkje (digitaal ontsmet) – vergeet zeker je printer niet te ontsmetten 🙂

Download workflow
Voornaam*
Achternaam*
E-mail*
Ik ga akkoord met het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden.

En weet je wat nu geweldig is? De bovenstaande adviezen kan je ook toepassen voor vergaderingen live, binnenkort (hoop ik toch).

Trouwens , een fijn neveneffect dat ik in mijn omgeving merk, is dat de online vergaderingen efficiënter verlopen dan de live. De meeste mensen zijn  nu wel op tijd, houden de agenda in de gaten en zetten een time-keeper in… Ik hoop van harte dat we dat ook meenemen naar de “live” wereld binnenkort!