Digital Belgium …

Home » Digital Belgium …
Digital Belgium

mei 18, 2015 | Digital Detox Tips, Varia | 0 Reacties

Digital BelgiumDe kranten en het nieuws 20 april 2015 : “BELGIË OVER 5 JAAR BIJ DIGITALE TOP?

Op TV waren er uitspraken als “enkel nog digitale communicatie met de overheid voor wie wil” … “Binnen dit en twee jaar zullen leveranciers aan de overheid alvast verplicht digitaal moeten factureren”… 

Digital Belgium

Actieplan Digital Belgium zet in op groei en jobs

Er is echt geen weg naast, we zullen meer en meer ondergedompeld worden in de digitale wereld. En het is schitterend als dat inderdaad duizenden nieuwe jobs oplevert en fantastisch als het de papierberg ook nog vermindert.

Ik heb het even laten bezinken en ik plaats er graag een kanttekening bij…

Ik hoop dat Minister de Croo de link legt met onderwijs, en dat er ook plannen gemaakt worden met Minister van Onderwijs. En jawel , die plannen zijn er! (DIGITAL BELGIUM EN ONDERWIJSMINISTERS GAAN SAMENWERKEN ROND DIGITALE VAARDIGHEDEN)

Digitaal werken? Ja, absoluut!

De mogelijkheden die dit technologisch tijdperk bieden om efficiënter, sneller te werken, om te communiceren over de landsgrenzen en continenten heen zijn schitterend. Dit biedt inderdaad mogelijkheden zowel op privé vlak als professioneel. Dat Belgie niet wil achterblijven vind ik een goede zaak.

Zet de media ons op een verkeerd been?

Ik maak mij echter zorgen dat er mogelijks te weinig aandacht is voor ons gedrag ten opzichte van digitaal werken. Ik weet niet of het u is opgevallen, maar de reportage in het VRT nieuws n.a.v. van “Digital Belgium” toonde mij drukke mensen, hoofd diep gebogen over digitale tools , geen oog voor iets anders. Ze toonde mensen in een meeting of voordracht ogen gericht op hun technologie, met de gsm in de hand. Ik geloof nooit dat het dat is dat Minister De Croo bedoelt met Digital Belgium. Helaas is dit wel degelijk hoe vele mensen nu met technologie omgaan.

Als wij Belgen gezond en wel willen verder leven in “Digital Belgium “, dan moeten we leren om juist om te gaan met die digitale middelen!

Digitaliseren van de administratie betekent niet dat we continue, overal en altijd met digitale communicatie moeten bezig zijn. Spijtig genoeg, de manier waarop de media dit nieuwsfeit visueel naar buiten bracht geeft wel degelijk die indruk..

Bedrijven gaan er zomaar vanuit dat je “email” kent, dat je tekstverwerking kan op je computer en dat je weet hoe er mee om te gaan. Helaas is dat niet zo. Email vereist vaardigheden, kennis van communicatie, net zoals we vroeger leerden brieven schrijven. We lopen verloren in de mogelijkheden van applicaties en gaan voorbij aan de essentie.

Naar mijn bescheiden mening kunnen we onze jongeren beter voorbereiden op de digitale druk in de échte wereld van professionals. Digitaal werken op een foute manier is de ideale brandstof voor burn-out.

Internet etiquette en inzicht in juist gebruik van technologie zou in de basis opleiding moeten zitten van elke Belg, liefst zo jong mogelijk.

En last but not least… vergeet niet dat er nog een groot percentage is die niet wil of niet kan werken met digitale middelen. Er moet misschien toch rekening worden gehouden met die 20% van de Belgische bevolking die in armoede leeft of ermee flirt, wordt “Digital Belgium” hun finale reis naar isolatie?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben voorstander van digitalisering en zie zeker de voordelen en het nut voor de gebruiker in.

Ik pleitDigital Detox Academy

  • voor goed en degelijk onderwijs en onderricht in werken met digitale middelen en gebruik van digitale communicatie, het is dan ook fijn te lezen dat de regering er effectief werk van wil maken
  • dat de media zijn verantwoordelijkheid mee opneemt en bij berichtgeving visueel materiaal gebruikt dat de juiste context geeft
  • dat bedrijven vanuit welzijn op het werk aandacht hebben voor de balans tussen on- en off-line werken

Digital Belgium… ga ervoor Minister De Croo, Minister Crevits… Media… vergeet  niet dat jullie een voorbeeldfunctie hebben… dus een gebalanceerd beeld van digitaal werken zou fijn zijn;-)


Wat is jou mening hierover? Vind jij ook dat de media hier een voorbeeld functie in heeft? Zijn er in jouw omgeving initiatieven rond leren digitaal werken? Ik lees het graag hieronder!