digitale communicatie: invloed op ons brein?

Home » digitale communicatie: invloed op ons brein?
digitale communicatie: invloed op ons brein?

jul 13, 2015 | Varia | 0 Reacties

In 2013 bleek reeds 38 procent van de bevolking te kampen met een internetverslaving, volgens een onderzoek door de  universiteit van Kentucky. Verslaafd aan Facebook, verslaafd aan internet-games, …. Recenter materiaal heb ik nog niet gevonden, maar ik durf erom te wedden dat die cijfers er niet beter op geworden zijn.

Invloed van sociale media op de hersenen:

Volgens “sciencedump” is er wel degelijk effect op onze werking van de hersenen. In dit filmpje duidt “sciencedump” op een leuke manier welke invloed overmatig gebruik van sociale media heeft op onze hersenen, en dus ook op ons gedrag.

digitale communicatie: invloed op ons brein?Enkele die aan bod komen:

  • Mogelijk psychologische verslaving zou de reden zijn dat het voor velen onder ons zo moeilijk is om de tijd die we doorbrengen op sociale media onder controle krijgen. 5 Tot 10% van internetgebruikers verliezen alle notie van ruimte en tijd. Dit zou te wijten zijn aan het feit dat men met zeer weinig energie/moeite wel een groot bevredigingsgevoel krijgen… de zogenaamde immedtiate rewards.
  • Studies zouden uitgewezen hebben dat multi-tasking moeilijker is voor internet-verslaafden. De reden is dat ons brein op den duur geen onderscheid meer kan maken tussen belangrijk en onbelangrijke informatie.
  • Fantoom trillen of “phantom vibration syndrome” zou een gevolg zijn van smartphone verslaving. Onderzoek wees uit dat bijna 90% van de smartphone gebruikers in US dit 1 keer in de 2 weken voor hebben.

Digitale Communicatie aanleiding tot gedragsstoornissen?

Andere effecten, we zouden het bijna gedragsstoornissen kunnen noemen,  komen ook meer en meer in de aandacht zoals

  • infobesitas :infobesitasInfobesitas is een ziekte waarbij mensen verslaafd zijn aan het constant opvragen van nieuwe informatie. Bij het vergaren van nieuwe informatie denken sommige mensen veel problemen uit te sluiten en het normale dagelijkse leven te ontvluchten. Zie ook mijn eerdere blog.
  • Nomophobianomofobia:

Fobie van de 21e eeuw fobie, namelijk de angst om niet bereikbaar te zijn en geen contact te kunnen maken via mobiele communicatie. Meer informatie kan je vb. vinden in de thesis van Caglar Yildirim, een Amerikaans student.

  • FOMO: fear of missing out: De angst om informatie te missen, er aldus niet bij teJoy of Missing Out horen, te weinig zichtbaar zijn,… Er is een tegenbeweging naar FOMO toe nl. JOMO: Joy of Missing out. Meer info vind je hier.

Wat bedoel ik met Digital Detox?

Digital Detox is het uitbalanceren van digitale communicatie- en werkmiddelen zodat het comfort van digitale technologie optimaal gebruikt wordt, zonder dat we slaaf worden van die technologie. Het gaat hier dan over communicatie cultuur en gedrag ten opzichte van digitale communicatie.

Gedrag verander je niet in 123, het is net zoals een dieet, meer daarover kan je meer lezen in mijn blog “Kiezen is het sleutelwoord” .

Digital Detox voor bedrijven

Verslaving aan internet en digitale communicatie is niet alleen een veel voorkomend probleem in de privé sfeer. Het zet zich ook door in de professionele omgeving. De impact van digitaal werken en communiceren op het werk heeft invloed op onze efficiëntie, onze werkstress, onze professionele geluksfactor.

Ik ben ervan overtuigd, niettegenstaande men stelt dat digitale communicatie effect heeft op onze hersenen, dat ons brein kan “gedetoxed” worden van digitale stress, afleiding, verleiding en dus ook verslaving. Jean-Paul Erhard onderschrijft de noodzaak om digitaal communiceren en werken ook op bedrijven aan te pakken en in betere banen te leiden.

Het is voor mij dan ook evident dat “Digital Detox” noodzakelijk is , en zeker op de werkvloer. Beter leren omgaan met digitale communicatie, ons gedrag bekijken in onze communicatie met anderen, al dan niet direct of on-line, dat is de sleutel tot het voorkomen van burn-out, verminderen van stress, efficiënter en “leuker” werken.

En daar ligt nu mijn doel, bedrijven helpen om de beste communicatie cultuur op hun maat te krijgen, zodat stress en burn-out kan voorkomen worden, zodat mensen effectief “happy@work” kunnen zijn.

Wil je meer weten over Digital Detox voor bedrijven? Geef me een seintje!