Zit jouw “werk” in een gouden kooi ?

Home » Zit jouw “werk” in een gouden kooi ?
gouden kooi

apr 28, 2015 | Digital Detox Tips, Varia | 0 Reacties

Er wordt vaak gesproken over “Work-Life balans” en daar zet ik graag een vraagteken achter!

Volgens mij is het niet zozeer een balans die we nodig hebben tussen werk en leven, ik spreek veel liever over “Work-life Integratie”.

5 basis elementen in het leven

Als we het leven bekijken, dan werk ik graag met de 5 hoofdelementen : vrienden, familie, geest, gezondheid en werk.

Het is alsof we in het leven jongleren met 5 ballen, de 5 ballen van het leven.

5 ballen van het levenEr is heel wat te vinden over “de 5 ballen van het leven”. Meestal gebruikt men de metafoor als zijnde dat de ballen vrienden, familie, geest en gezondheid van glas zijn en werk van rubber. En daar is iets voor te zeggen.

Ik draai het echter graag eens een keertje om.

Wat als elk van die ballen eigenlijk een soort stress bal is, met veerkracht, die tegen een stootje kan. Een rubberen bal die door de tijd heen wel wat beschadigd kan geraken. En bal die, als je ze laat vallen, terugbotst en niet breekt. Je kan er eens goed in knijpen, wat druk op uitoefenen, veerkracht gebruiken, en ze nemen terug hun vorm aan als je ze tijd en ruimte geeft.

5 ballen, die we trachten in de lucht te houden.

 1. De bal “familie”: “familie heb je , vrienden  kies je” zegt men vaak. Toch is familie, zeker je partner en kinderen, een bijzonder onderdeel van je leven. Er is een connectie waar niets of niemand kan tussenkomen. De bal botst al eens links en rechts, hij heeft wel veerkracht, een familieband knip je niet zomaar door.
 2. De bal “vrienden”: échte vrienden, niet die 500 Facebook vrienden. Neen, die mensen die je soms maanden niet ziet, maar waarvan je weet, als ik in nood ben kan ik die persoon in het midden van de nacht opbellen. Vrienden komen en vrienden gaan. Ze zijn echt een belangrijk onderdeel van ons leven. Soms botst ook deze bal, maar ook hier is er veel veerkracht!
 3. De bal “Geest”: onze mentale veerkracht zit hierin, ook deze bal speelt mee. Soms gevuld met gepieker, liefst gevuld met rust.
 4. De bal “Gezondheid”: krijgt vaak te weinig aandacht. Steek jij ook meer tijd in je bal “werk” ipv van jouw eigen gezondheid? Ik geloof sterk dat je goed voelen in de geest zeer nauw samenhangt met de gezondheid van je lichaam. En dat werkt in de 2 richtingen!
 5. De bal “werk”, is die voor jou van rubber of van glas? Zit jouw werk in een gouden kooi?

Vaak behandelen we die bal “werk” alsof het een glazen bal is, als een kwetsbaar en heilig goed. Om het te beschermen wordt de bal “werk” dan in een gouden kooi gestoken.

Die gouden kooi is gebouwd uit spijlen van middelen, oordelen en overtuigingen:

 • Je bent overtuigd dat je geen ander werk/functie kan vinden
 • Je bent overtuigd dat je geen ander werk/functie kan
 • Door de jaren heen heb je een goed loon, die zekerheid wil je niet loslaten
 • Maaltijdcheques? Auto? Benzinekaart? Groepsverzekering?Dan moet ik koesteren.
 • Flexibel werktijden
 • Je bent van oordeel dat deze functie/job jouw hoogste goed is

Zit jouw werk in een gouden kooi? Beschouw je het als een delicaat goed, dat geen kant meer uit kan, dat met voorzichtigheid dient worden behandeld. Je huidige werk is als een kristallen bal, kwetsbaar en onvervangbaar?

Op die manier zet je jezelf in die gouden kooi. Wanneer je te lang in die gouden kooi blijft, dan kan op een bepaald moment jouw kooi wel eens bruusk geopend worden door de sleutel “burn-out“. Je hebt dan echt het gevoel dat je kristallen bal aan diggelen valt, je hebt dan hulp nodig om jouw nieuwe rubberen versie “werk” terug te maken.

Er is echter een aangenamere manier om uit die gouden kooi te geraken…

Gebruik jouw eigen sleutel: jij hebt de sleutel om de kooi van binnen uit te openen. De bal van “werk” om te zetten van kwetsbaar kristal naar kneedbaar rubber dat tegen een stootje kan.

5 Tips om uit die gouden kooi te stappen

Uit de gouden kooi stappen betekent niet  per definitie dat je van werk moet veranderen. Het is belangrijk dat je die 5 ballen van het leven in kaart brengt, voor jezelf duidelijk de lijn trekt wat en hoe je met die ballen gaat omgaan.

Hier zijn enkele tips die jou kunnen helpen in “work-life integratie”:

 1. Stel doelen en prioriteiten, gebruik de SMART methode om je doel te beschrijven. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden. En neem actie: DOE!
 2. Leef gezond! Gezond eten, bewegen, goed slapen, goed ademen. Geef aandacht aan je lichaam , gezondheid en geest… het is jouw hoogste goed!
 3. stoorzenders interruptsTime management: in welke mate wordt jouw tijd opgeslokt door niet noodzakelijke activiteiten,  energie verbruikt aan dingen die er eigelijk niet toe doen? Doe er wat aan!
 4. Neem afstand: kijk eens vanuit het ooievaars-perspectief naar jouw 5 ballen van het leven, stap uit dat kikkerperspectief en overschouw. Relax!
 5. Beloon jezelf! Geniet van dat wat je al hebt, besef dat je het waard Beloon jezelfbent en leef naar jouw waarden en normen. Zeg eens dank je tegen je spiegelbeeld, kijk jezelf recht in de ogen en geef jezelf elke dag minstens 1 compliment!

Ik hoop dat minstens 1 tip voor jou toepasbaar is.

Het leven is een spel, een spel met 5 ballen, zo kan je dat bekijken. 5 Ballen die we in harmonie bespelen, die we af en toe eens laten vallen, oprapen en verzorgen. Heb jij het gevoel dat je geen kant meer uit kan in die gouden kooi, dat je de controle over die 5 ballen kwijt bent? Dat jij je werk als kristallen bal beschermt en verzorgt? Laat je helpen, daar is echt niks mis mee! Spreek erover, aarzel niet om ook professionele hulp te gebruiken vb. loopbaanbegeleiding.

Heb jij het gevoel dat werken met digitale midellen en/of communicatie in deze hoogtechnologische tijden jouw ballen-spel in de weg staat? Neem dan contact met me op via deze link, en dan bekijken we samen hoe we je kunnen helpen.

Heel veel speelplezier!

 

Christine