Onderweg ben ik offline

Home » Onderweg ben ik offline

Op weg naar een opleiding in Den Haag zag ik de posters van de verkeersveiligheidscapagne massaal langs de snelweg: “Onderweg ben ik offline”. Deze campagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en haar partners wordt gevoerd onder het motto” Daar kun je mee thuis komen”. Zeer duidelijke richtlijnen worden meegegeven op hun website.  Met onder andere ook film materiaal.

 

Wist je dat als je tegen 60km per uur rijdt en je kort kijkt op je smartphone of er een berichtje is, je een afstand van een voetbalveld blind aflegt?

Lezen en schrijven van berichtjes verhoogt het risico op een ongeval met 25%. In Nederland zou dit verantwoordelijk zijn voor tientallen doden en honderden gewonden… En toch doen we het , uit onderzoek blijkt dat 38% van de Millennials een gesprek heeft aangenomen tijdens het rijden. 37% geeft toe hun telefoons te checken tijdens het rijden.

En België?

De Belgen doen het Europees gezien erg slecht: wij gebruiken massaal onze smartphone achter het stuur. Van alle Europeanen mailen en sms’en wij het meest in de auto. Dat blijkt uit Frans onderzoek bij 10.000 bestuurders in tien Europese landen. “De hypothese is dat er heel
veel mensen aan gewoon geraakt zijn door de files”, zegt Wouter Vandenberghe van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).Wij, Belgen, doen eigenlijk wat we niet horen te doen achter het stuur: bellen, sms’en en mailen. In het onderzoek bekent 37 procent van de ondervraagde Belgen dat ze dit vaker doen. Dat is 11 procent meer dan gemiddeld.

Ook hier zie je nu langs de autostrade panelen met een nieuwe sensibiliseringscampagne. Ook telecom operators zetten hun schouders mee smartdriversonder de campagne, en dat vind ik een zeer goede zaak.

Onderweg ben ik offline!

Mijn smartphone staat stil, écht stil, niet op trilfunctie, gewoon stil. Het enige wat ik wel gebruik is handsfree bellen. T’is te zeggen, ik kan gebeld worden en op lange afstanden durf ik zelf wel bellen. En aan dat laatste ga ik ook iets doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat handsfree bellen niet bepaald zoveel veiliger is dan gewoon bellen!

Een ruime meerderheid van studies concludeert dat handsfree bellen géén significant voordeel heeft boven handheld bellen. Hoewel bij handheld bellen een hand minder beschikbaar is voor de rijtaak, geldt de meest negatieve eigenschap van mobiele telefoons ook bij handsfree bellen: verplaatsing van de aandacht van de rijtaak naar het gesprek. (ref. SWOV-Factsheet)

Wordt meester van jouw bereikbaarheid!

Vaak hoor ik dan “de verzender kan niet weten dat ik aan het rijden ben, en dat wordt die lastig als ik niet onmiddellijk antwoord!”. En daar komen we dan bij mijn stokpaardje… communicatie over communicatie…

Wees duidelijk aan jouw direct omgeving, familie, vrienden en collega’s dat tijdens het rijden je geen sms, whatsapp, of ander “asynchrone” communicatie kan beantwoorden. Laat hen weten dat je niet steeds onmiddellijk reageert. En geef aan hoe ze je best bereiken voor écht dringende zaken. Wordt meester van je bereikbaarheid!

UITNODIGING

Campagnes zijn 1 ding, een goede sensibilseringscampagen is een startpunt, een onontbeerlijke stap als je gedrag wil veranderen. Echte verandering krijg je pas door actie te nemen, door te doen. Daarom nodig ik jullie uit voor ” onderweg ben ik offline”:internetten doe je op de parking

  • Gebruik geen GSM meer in je wagen.
  • Als je mee rijdt met iemand, de chauffeur aan te spreken als hij gsm gebruikt in de wagen

DOE JIJ MEE?

PS. Wil je af en toe tips en nieuws over Digital Detox, welkom op ons E-Zine.
PS 2. Wil je zelf starten met een digitale detox – check dan even hier.