Doe de digital detox (HLN-NINA – 12 Maart 2016)

nina-ddaPling! Zoef! Je kent ze wel, de geluidjes op onze smartphone of tablet. Wat zou het leven maar saai zijn, zonder sharen en liken. Of niet? Want steeds meer mensen gaan op digitaal dieet.

Eén enkele *pling* en je wil weten wie er welke boodschap in je WhatsApp-groepje heeft gegooid. Elk mogelijk moment grijp je naar je smartphone om te zien wat er op Facebook gebeurt.

Wachten aan de kassa? Even Instagram checken. Samen op restaurant? Snel inchecken, foto posten (eerst bewerken) en zien hoeveel likes we scoren. Het is weekend, maar ach: je leest toch gewoon die zestien nieuwe mails? En wat vertelt Twitter die ochtend? Zelfs tijdens het joggen gaat die smartphone mee: men moest maar eens een sms sturen.

Wie zich in dit stadium herkent, moet beslist verder lezen. En een digitaal dieet overwegen. Geen crashdieet – waarbij je álles in één keer radicaal schrapt – want dat boekt zelden succes op lange termijn. Wél een duidelijke vermindering van je online activiteiten. Even die digitale riem aantrekken.

Een fenomeen dat ook in BV-land al bodem raakte.

Zo onderging radiopresentator Sam De Bruyn een digitale detoxkuur op vraag van Telefacts. “Het was niet makkelijk om af te kicken”, zei hij daarover. “Echt pijnlijk om te beseffen dat het een verslaving is.”

Ook Eva Daeleman kondigde ooit aan dat ze af wilde van sociale media. “Ik voel regelrechte paniek als de batterij leeg is.” Zij ging zichzelf na de kuur enkele regels opleggen: geen Facebook voor negen uur ’s morgens en ook ’s avonds niet.

Instagram-ster en Thuis-actrice Joy Anna Thielemans zette haar 175.000 volgers al eens een week droog. Geen Facebook, Instagram, Twitter of Snapchat, zeven dagen lang. Met een welgemeende ‘I’m back’ kondigde ze haar terugkeer aan. Op Instagram. Gevolgd door enkele rake hashtags, als #aanrader #digitaldetox.

VRT-journaliste Danira Boukhriss besloot alle sociale media dan weer een tijdje te bannen om de bakken bagger te ontwijken, die ze vorig jaar na haar deelname aan De Slimste Mens ter Wereld over zich heen kreeg.

Altijd beschikbaar zijn móét niet

Experte Christine Wittoeck (47) is bezieler van Digital Detox Academy en auteur van ‘Start to Digital Detox’. “Ik heb 25 jaar in de IT- en telecombusiness gewerkt, als informaticus. Vijf jaar geleden kreeg ik een burn-out. Mijn digitale gewoontes waren zeker niet de oorzaak van mijn burn-out, maar ze zijn wél de brandstof geweest. Ik kon me namelijk volledig verlíézen in allerhande digitale bezigheden, gaande van e-mails, tot Facebook of spelletjes op mijn tablet.”

“Ik ben na mijn burn-out gaan kijken naar mezelf. Waarom bezorgde dat internet me zodanig veel stress?