Digital Detox in de praktijk: meten is weten

Home » Digital Detox in de praktijk: meten is weten

Meten is weten

Dat was wat ik steevast van een manager te horen kreeg: “Meten is Weten”, vele jaren geleden toen ik nog telecom marketing specialist was bij Alcatel. Het is blijven hangen. Als je niet meet heb je geen referentie, kan je ook je vooruitgang zien en dus mis je de kans om kleine en grote successen te vieren. En vieren doe ik graag!

Check jij je smartphone elke 14min?

Of spendeer je misschien wel 5 of 6 uur op je smartphone? Hoe vaak neem je hem ter hand, al is het maar om de tijd te checken? Een onderzoek in Duitsland in 2015 gaf cijfers van gemiddeld 88 keer per dag het aanzetten van het scherm van de mobiele telefoon. Slechts 30% daarvan was voor “praktische” doeleinden, dingen die ons leven gemakkelijker maken zoals De Lijn, NMBS, agenda, bank app,…. De rest is afleiding. En dan hebben we het nog niet over het aantal minuten dat we doorbrengen op dat schermpje. Voor de meeste “die hard” smartphone gebruikers zijn o.a. social media de tijdvreters. Meer recente informatie over ons technologie gebruik in Vlaanderen kan je vinden in de digimeter.

Inzicht in je gebruik

Wanneer ik klanten begeleid in hun digital detox traject dan is de start steeds “observatie”. Vandaar ook dat het eerste hoofdstuk van “Start to Digital Detox” gewijd is aan het in kaart brengen van je eigen gebruik. Statistieken kunnen al veel zeggen, je eigen gebruik is de basis om te kunnen begrijpen of er balans is of niet.

Batterij verbruik

Je kan al heel veel afleiden uit het overzicht van je batterij verbruik. Dit laat je precies zien waar de energie van je batterij naartoe gaat.

  • Op iOS kan je dat zien via instellingen > batterij. Je ziet hoeveel procent van je batterij verbruik naar welke app gaat. Klik je op het kleine klokje links dan zie je ook de minuten.
  • Bij Android is er een batterijverbruik rapport via Instellingen > Toestel-info > Batterijgebruik of Instellingen > Accu .

Een eerste spiegel!

Apps die je gebruik in kaart brengen

moment-screenshot-Wittoeck

Moment

Voor Android gebruikers is er ook Mobile DNA. De applicatie is bedoeld om je een spiegel voor te houden van jouw smartphonegebruik. Ze wordt o.a. gepromoot via de campagne “Kop Op”. De doelstelling van de campagne Kop Op is Vlamingen aanzetten om bewuster om te gaan met hun smartphone om zo de balans (familie, school/werk, hobby’s, beweging, slaap, etc.) te herstellen. De slogan “Kop Op” verwijst zowel naar het fysieke aspect als naar de mentale kant van het smartphonegebruik.  Helaas is de app (nog) niet beschikbaar voor iOS,

Hier enkel andere voorbeelden van apps:

  • moment (iOS)
  • Quality Time (Android)
  • BreakFree Cell Phone Addiction (iOS)
  • check (Android en iOS)

Deze apps verbruiken vaak wel wat batterij, goed beheer door de settings af te stellen is aan te raden. Er zijn er erg veel apps, de meeste werken pas echt goed als je premium versie neemt (lees betalend). Ikzelf gebruik Moment op mijn iPhone (gratis versie).

Ik hoor graag hoe jij hier mee omgaat en welke apps jou helpen om digitaal comfort te creëren.

Enjoy life en graag tot gauw!!

Lieve groeten