Digitale Detox in de praktijk: no wifi

Home » Digitale Detox in de praktijk: no wifi

Digitale Detox in de praktijk: no wifi

De smartphone blijft nog steeds het ultieme toestel om de geneugten van internet en connectiviteit te consumeren. Hoe vaak gebruiken we hem en waarom, de meeste mensen kunnen daar niet echt een duidelijk antwoord op geven. Naar aanleiding van meten is weten, de vorige blog,  hebben we je tips gegeven om zicht te krijgen op je gebruik. Zou het een hulp zijn om eens helemaal afgesneden te zijn van internet, dus no wifi?

No wifi… wat doe dat met een mens?

Je kan inderdaad ook eens drastisch ondervinden wat de smartphone effectief voor je betekent. Beperken of zelfs bannen van smartphone en internet connectiviteit tijdens retraites en natuurtochten staan meer en meer expciitet in de aankondiging ervan vermeld. Maar, no wifi… wat doe dat met een mens? In de reeks zomertijd van De Standaard,  kan je lezen wat het effect van ‘no wifi” is geweest tijdens “into the wild” , een leiderschap ontwikkelingsprogramma van Ben Sansen. Het doel van de into the wild 6-daagse is om te groeien als mens, om te voelen hoe je met nog meer focus kan leven, zowel in je werk, je gezin als je persoonlijke leven Een kleine groep ondernemers gaat dan op tocht onder begeleiding in de ongerepte natuur,

Een bijkomende uitdaging voor de deelnemers is het gebrek aan connectiviteit. De deelnemers stappen door een gebied waar echt geen wifi of 4G bereik is, enkel satellietverbinding is mogelijk. Aangezien batterij-energie een schaars goed is op zo een tocht wordt die slechts met mate gebruikt. De deelnemers zijn dus digitaal afgesneden: no wifi!

Digital Detox is geen “cold turkey”

Je weet past hoe gehecht je aan iets bent als je het niet meer hebt. Het gemak waarmee onze smartphone ons toelaat om altijd en overal acties te ondernemen, informatie te verkrijgen en te communiceren, doet ons vergeten dat het ook anders kan.

De kunst is om aan de slag te gaan met die inzichten van je wifi-loze week. De meerderheid van de smartphone gebruikers vallen helaas na hun vakantie terug in de waan van de dag , in hun rat-race. Hun no-wifi ervaringen verdwijnen als sneeuw voor de zon, ze duikelen de vergeetput in.

Een digitale detox is geen “cold turkey” is. Het is niet van vandaag op morgen geen emails meer lezen of geen snapchat meer gebruiken, Het is niet Facebook volledig afzweren en je instagram account verwijderen. Het is niet gewoon je smartphone aan de ketting leggen en klaar is kees!

Digitale detox is zoeken naar de juiste balans, die trouwens voor iedereen anders is, tussen comfort en vrije tijd, zonder schuldgevoel of harde regels. Integratie van technologie zodat je er het maximale kan uithalen, functioneel en ook qua fun, en niet knabbelt aan je mentale welzijn. Even volledig offline gaan voor een korte periode ( een uur, een dag, een week) kan zeker deugd doen en inzichten verschaffen in wat je écht wil met digitale communicatie, het is niet de remedie voor digitale onrust.

Regisseer zelf jouw digitale leefwereld

Mentaal welzijn, veerkracht en voldoening in het werk worden beïnvloed door de manier waarop je met technologie en digitale communicatiemiddelen omgaat. Inzichten bij vb een no wifi vakantie kunnen helpen om de juiste keuzes te maken in wat je wel en niet gebruikt op je smartphone. Met hulp van onze ondersteuning kan jij echt regisseur worden van jouw digitaal werken en leven. Je digitale leefwereld in kaart brengen, een haalbaar plan uitwerken naar meer digitaal comfort, zowel persoonlijk als op afdeling- of bedrijfsniveau zodat jij kan genieten in dit technologisch tijdperk.

Wil je hier meer over weten? Contacteer me voor een kennismakingsgesprek!

Heb jij vakantie zonder wifi achter de rug? Dan lees ik graag jouw ervaringen, deel ze gerust in comment op deze blog.