In de ban van Corona?

Home » In de ban van Corona?

In de ban van Corona?

Het zou de titel van een film kunnen zijn “In de ban van Corona”, het zou me niet verbazen als die er effectief ooit komt. Het voelt wezenloos, onwerkelijk en ja beangstigend.

Angst is een slechte raadgever. En dat is zo. Angst wordt ook heel erg snel aangewakkerd door externe factoren. En ja, je voelt me al aankomen. Social media is zo een externe factor die ongelooflijk veel impact heeft op angst…

De impact van digitalisering

Moest dit 50 jaar geleden gebeurd zijn, dan zouden onze bronnen van info enkel de media zijn: Radio, TV, geschreven media. Kranten, dagbladen zouden bol staan van informatie, en jawel, vergis u niet, net zoals dat vandaag is, zou ook daar heel veel paniekzaaierij zijn. Vlammende titels die we nu zien verschijnen zouden toen ook zijn verschenen. Beelden van overvolle ziekenhuizen en crashende zorgverleners, interviews van mensen die in quarantaine vast zitten. De berichtgeving zou nog steeds sensationeel zijn, toch geloof ik dat er toen meer gewikt en gewogen werd. In elk geval, de hoeveelheid en verscheidenheid aan informatie was toen een fractie van wat er nu is…

De impact van digitalisering zit hem erin dat iedereen gelijk wat op 1001 mediamogelijkheden kan verspreiden, wereldwijd. Er is geen controle op wat ik hier schrijf, op Facebook deel, op Instagram post. We krijgen immens veel informatie over ons heen, en ons brein , dat bij de ene al meer in angst-stress modus is dan bij de andere, kan die informatie niet verwerken.

Ik ben gestopt met de continue stroom aan  informatie te verwerken op facebook. Nochtans heb ik daar ook zeer hartverwarmende en steunend info gelezen. Als zelfstandige heb ik er tips gevonden en informatie bronnen waar ik wel degelijk wat aan heb.

Ik voel dat mijn mentale veerkracht ondermijnd wordt door de beelden van hamsterende mensen in grootwarenhuizen, onverantwoorde feestende groepen op lock down feestjes en beelden van gemaskerde zieke mensen in intensive care.

Ik verwijs graag naar dit artikel   7 vragen en antwoorden over wat het coronavirus met ons brein doet “. 

Sociale media kunnen een grote rol spelen in hoe wij ons nu voelen ten opzichte van het coronavirus (Tine Daeseleire – psychologe)

Laat ons de mogelijkheden die de digitale wereld ons biedt in ons voordeel gebruiken

Het positieve aan de digitale communicatie mogelijkheden is dat we nu in quarantaine veel minder geïsoleerd zijn als we dat willen. Voor de meeste mensen is er de mogelijkheid om contact te blijven houden met familie, vrienden, buren. En toch is ook hier een digitale detox op zijn plaats, of moet ik het informatie detox noemen?

Tips om mentaal sterk te blijven

 • Beweeg in de natuur:
  Laat de smartphone voor wat hij is, ga een wandeling maken en liefst in de natuur. Geef je lichaam licht en lucht, en als de weergoden meezitten, graag ook wat zon. Ik verwijs hier graag door naar dit artikel over psychische hygiëne .
 • Eet gezond:
  Het is cruciaal om je lichaam in top conditie te houden. De verleiding is nu groot, omdat we meer thuis zitten, om misschien de koekjes doos of snoepjes pot wat meer boven te halen. Of een troostend glas wijn te drinken. We doen er ons lijf en onze mentale gezondheid geen plezier mee. We hebben wellicht meer tijd: kook eens lekker, maak er tijd voor, doe het samen. Inspiratie kan je hier vinden.
 • Kies welk informatiebron je écht wil volgen.
  Ikzelf heb facebook van mijn smartphone gehaald. Ik kon de verleiding niet weerstaan om toch telkens de laatste berichten daar te gaan lezen. Ik volg een paar keer per dag het nieuws op de radio en ’s avonds het nieuws op TV. Ik check wel mijn facebook, maar veel minder doordat ik dat enkel op mijn laptop doe.Het is  een kwestie van context te geven aan deze informatiebron.
 • Connecteer met je familie, vrienden online:
  Gebruik WhatsApp, Snapchat, facetime, skype, enz. om elkaar regelmatig te horen en te zien.
  Via Snapchat kan je ook spelletjes met elkaar spelen. Voer gespreken via video chat: niet om te zagen over Corona, neen, doe leuke dingen. Sommige spelletjes kan je ook via skype spelen. Je kan elkaar verhalen vertellen of galgje spelen (zou moeten kunnen in Skype via kladblok). Voorlezen voor de grootmoeder die in het rusthuis zit. “Wie ben ik” spelen (vragen enkel beantwoorden met ja/nee)… Laat je creativiteit de vrije loop!

Er komt voor mij ook heel wat tijd vrij in mijn agenda. En ik heb me voorgenomen om die tijd goed te gebruiken om uitgestelde werkjes, plannen en ideeën concreet te maken en… mezelf de nodige rust gunnen. En ja, het ene moment kan ik er veel positiever tegenaan kijken dan het andere moment. Toch ben ik er zeker van dat we hier door kunnen. Dat we, als we allemaal goed voor onszelf zorgen, de ban van het corona virus kunnen opheffen.

Corona richtlijnen Digital Detox Academy®

 

Gezonde corona vrije groeten

 

Christine