Batterij besparen (en tijd)

Home » Batterij besparen (en tijd)

Batterij besparen (en tijd smile)

Ken je dat, net op het moment dat je echt moet checken hoeveel tijd je hebt voor je overstap, zie je nog net een rood cijfertje 1%…. En dan niets meer.

Of midden in een leuk gesprek merk je dat je echt wel zonder stroom gaat vallen, en terwijl je je nog probeert te concentreren op je conversatie zoek je ijverig naar je kabeltje. En dat ligt dan net dan natuurlijk niet op zijn plaats, zit hopeloos verstrengeld of je kan juist niet aan het stopcontact. Je kan nog net zeggen “Sorry, mijn batterij is pl…”.

Of het moment dat je midden in een vreemde stad de weg kwijt bent, en google maps verdwijnt en je enkel nog het lege batterij pictogrammetje ziet.

Voor sommige mensen is het een echte nachtmerrie, doemscenario en ze nemen dan zeer drastische voorzorgsmaatregelen: ze sleuren een extra (of zelfs 2) batterij mee. Het ding is vaak groter en zwaarder dan de telefoon zelf.

Het sleuren van een extra batterij vind ik er echt over. Dus ben ik op zoek gegaan naar tips om batterij te besparen. Tegelijkertijd wilde ik mijn smartphone minder nodig hebben.

Ik heb ondervonden dat, door enkele eenvoudige tips toe te passen om mijn batterij te besparen, ik ook ineens mijn smartphone minder vaak gebruik. Het is een opstapje naar dagelijkse digitale detox en vermindert digistress.

Wat minder mijn smartphone bovenhalen, dat komt mijn (mentale) gezondheid ten goede!

Jawel, zowel mentaal als fysiek. Ik word minder gestoord in mijn werk en activiteiten. Daarenboven  beweeg ik meer en zit ik minder met gebogen hoofd.

Hoe kan je nu weten of je batterij veel “verlies” heeft en waar gaat jouw batterij energie zoal naar toe. Wel elke smartphone heeft in de instellingen een onderdeel “Battery” of “Batterij”. Daar kan je zien hoeveel van je batterij er is opgeslorpt actief en in de achtergrond. Tevens kan je zien welke apps dan wel de energievreters zijn.

10 batterij besparende tips!

Hieronder vind je 10 tips die mijn smartphone veel minder batterij doen verbruiken en als extraatje mij meer tijd geven om te genieten van het leven.

 1. Stel Neutrale achtergrond in: een kleurrijke en vooral een dynamische achtegrond kost je batterij energie bij het laden van de foto. Ik heb een zwarte achtergrond ingesteld, aldus is mijn smartphone ook plotseling een pak minder aantrekkelijk. Dit verlaagt de verleiding om het ding te pas en te onpas te gebruiken.
 2. Gebruik vliegtuigmodus:  De vliegtuigmodus stopt al het draadloze verkeer. En deze verbindingen vormen de grootste belasting voor de batterij. Een nuttige functie vb. voor als je bij de dokter bent, in een vergadring zit…
 3. Pas je schermhelderheid aan: een eenvoudige truck om energie te besparen. Je kan tevens via instellingen de duurtijd aanpassen dat je scherm automatische uitschakelt wanneer het niet meer wordt gebruikt. Ik zet de helderheid standaard op halve sterkte.
 4. Bluetooth, wifi en dataconnectie uitzetten: de 3 tegelijkertijd aan hebben , zorgt ervoor dat je smartphone continue naar verbinding zoekt en dat kost energie. Deze vind ik een lastige, ik kijk ernaar uit dat de smartphone ook daar smarter wordt en zelf aan en uitschakelt… vb. Als ik thuis ben data uit, wifi aan, als ik aan de auto aansluit, data aan…’t is maar een idee 🙂
 5. Beperk het aantal apps die locatiediensten op de achtergrond gebruikt: kies zorgvuldig voor welke apps je dat écht wel wil. Ik check regelmatig of ik nog dingen actief heb staan, en pas dan de instelling aan.
 6. Grote schoonmaak in jouw apps: verwijder apps die je niet gebruikt en zorg dat je de laatste versie hebt van de app. Apps die je niet kan verwijderen, maar niet gebruikt die zet ik ver weg in een groepje “unused”.
 7. Pas je notificaties aan: trilfunctie verbruikt veel energie, maar ook alle andere meldingen van nieuwe berichten, updates, enz.. Door je notificaties slim in te zetten en vooral te minimaliseren, roept je smartphone ook minder en dat geeft meer tijd voor andere leuke dingen.
 8. Laad je smartphone regelmatig op
  Vermijd om je telefoon aan de lader te laten hangen nadat de batterij is opgeladen. Het is dus géén goed idee om je smartphone in te pluggen als je gaat slapen, en het toestel pas de volgende ochtend te ontkoppelen. Ik laad mijn smartphone meestal op in de auto.
 9. Hou je telefoon fris
  Hoe warmer een batterij wordt, hoe sneller ze het zal begeven. Vooral in de zomer een aandachtspuntje….
 10. Geef meer context in je digitaal leven: kies ervoor om bepaalde activiteiten niet meer op je smartphone te doen maar op je laptop. Vb. Je werkmail, facebook, bankzaken enz…

Je kan hier de tips checken die Apple geeft voor een betere levensduur, voor android vond ik deze lijst.

Ik hoop dat je hier alvast inspiratie hebt mee opgedaan, in volgende blogs ga ik enkele van deze tips meer in detail bespreken!

Ondersteuning nodig? Contacteer me…. Wil je jouw team , bedrijf slimmer met hun smartphone laten omgaan? Organizeer dan de workshop “Smarter Than Your Smartphone” en bovenstaande tips plus nog veel meer inzichten helpen jouw medewerkers naar minder digistress, meer focus én werkbaar werk!

 

Heb jij nog andere batterij besparende tips?

Ik lees ze graag hieronder , laat ze ons weten in een reactie, de beste tip krijgt van mij mijn boek “Start to digital detox” toegestuurd!

Wil je graag een verkennend gesprek? Vul dan het contactfomulier in en ik maak een afspraak met jou!