Tijd te koop? Braindump is de supermarkt!

Home » Tijd te koop? Braindump is de supermarkt!

Wat als… tijd te koop zou zijn.

Je “tijd” zou kunnen kopen in de supermarkt, of in speciaalzaken. „100 gr tijd , alstublieft. Ja, het mag een beetje meer zijn.”
Zou het te koop zijn in pakjes, in tubes? Als gel of in poeder? Of via “tijd”-kantoren. Wat zou tijd kosten? 10 euro voor een reep, 25 euro de liter, of 1 euro voor een praline?
Hoe zou tijd verpakt zijn? 10 in een doosje? Of in porties… 2 per pakje! Of misschien wel in flesjes… En voor de Amerikanen in bidons van 20 liter of in bulk, een karton van 30 doosjes?
Misschien wel tijd in smaakjes, aardbei, peper/zout of chocoladesmaak!Rusttijd, of rijtijd, of slaaptijd of een plakje koffietijd?
En natuurlijk promoties: 2 voor de prijs van 1 ? Of 100 gr kopen, 50 gr gratis? 1 liter met gratis zandloper?

Tijd is niet in pakjes of in doosjes te doen. Tijd is er gewoon. En hij gaat voorbij , je kan zelfs niet aangeven of hij snel of traag is, want dat hangt helemaal van jouw beleving af…

Waarom zeggen we dan „Ik heb tijd te kort!” Of „Ik wou dat er 25 uur in 1 dag was en 8 dagen in 1 week!”

Tijd of prioriteit?

Is het misschien zo dat we niet meer tijd willen, maar een beter gebruik van onze tijd? Willen we niet allemaal van tijd genieten? Tijd gebruiken voor de dingen die we willen doen, of het nu professioneel is of privé?

Het gaat hem dan over prioriteit, wat doe ik wel en vooral wat doe ik niet? Hoe bepaal ik wat nu moet en wat later kan of omgekeerd. Prioriteit bepalen is voor velen niet hun eerste natuur. Ook voor mij niet. Als het aan mij lag dan deed ik wel 1000 dingen tegelijkertijd. Ik heb door schade en schande geleerd dat dat dus niet kan. Toch blijf ik wie ik ben, de aard van het beestje zoals dat heet. En aldus zit mijn hoofd toch nog regelmatig een beetje te vol…

“Braindump” om overzicht te krijgen

Door een “braindump” te doen zet ik alles wat in mijn hoofd langs komt van dingen die ik moet doen, waar ik aan moet denken, die ik moet plannen, zeggen, enz op papier of in een mindmap.

En dan zit je daar, met losse post-its, een boekje vol “dingen die moeten gebeuren” of een mindmap waar je begin nog einde aan vindt…

Wie, wat, waarom en tegen wanneer…

Om verder te kunnen en niet binnen 2 dagen terug met “kopzorgen” te zitten, moet je aan de slag met wat je hebt gedumpt. Want vanzelf lossen die dingen natuurlijk ook niet op! En om de 3 dagen een “braindump” …neen dat zie ik niet zitten.

Je hebt nu een lijst van “wat” er moet gebeuren. Dit is jouw supermarkt om “tijd te kopen”.

Je eerste stap naar overzicht is gezet. Om het juiste gewicht aan die dingen te geven is het belangrijk dat je bepaalt voor wie en waarom je dat moet doen. De “waarom” en de “wie” zijn mee indicaties om de prioriteit in functie van belangrijkheid en dringendheid te kunnen bepalen.

  • Waarom: wat is het doel of hoe draagt het bij tot welke doel?
  • Wie: niet alleen voor wie, maar ook wie moet het doen of is er bij betrokken…
  • Wanneer: tegen wanneer moet het klaar zijn, wanneer moet het gebeuren?

Een hulpmiddel is, wat ik steeds mijn bonus tip noem: bevraag elke onderdeeltje met deze zin:

MOET_IK_DIT_NU_DOEN-enkel tekst

eisenhower matrixIk sorteer daarna op belangrijkheid en dringendheid, met de Eisenhower Matrix in mijn achterhoofd. Dit model is een handig hulpmiddel, met natuurlijk zijn voor – en nadelen. Die worden duidelijk uitgelegd in deze youtube video (EN). Op die manier krijg ik een overzicht over de dingen die ik kan inplannen, direct moet doen, laten doen of zelfs mag vergeten. Mijn hoofd vind het heerlijk.

 

Last but not least: connecting the dots

Waaneer je wat, wie, waarom en tegen wanneer duidelijk hebt,  kan je ook dingen gaan connectoren. Wat hoort er bij elkaar, welke taken kan ik efficiënter doen door ze bij elkaar te zetten omdat het vb. vragen zijn aan eenzelfde persoon, omdat het hetzelfde type taak is (vb. telefoneren naar ..) enz.

Even recapituleren

  • doe een “braindump” op een medium naar keuze(papier, notaboekje, mindamp, evernote,..)
  • bepaal wie, waarom en tegen wanneer
  • zet ze in je Eisenhower matrix
  • plan
  • doe

Hoe meer ik deze stappen toepas, hoe gemakkelijker het gaat. De eerste keren lijkt het veel tijd in beslag te nemen, maar die haal je er dubbel en dik uit.

Het is niet hoe je je tijd beheert, maar wat je wil bereiken in de tijd die je tot je beschikking hebt.”

Tijd bijkopen is dus geen optie, beslissen wat je wel en niet wil is cruciaal.

Ik ben benieuwd of jij ook regelmatig je hoofd moet leeg maken en hoe jij dat doet, ik lees het graag in de comments van deze blog!