Verslaafd aan je smartphone?

Home » Verslaafd aan je smartphone?
smartphone verslaafd?

sep 9, 2015 | Varia | 0 Reacties

Verslaafd aan je smartphone of niet?

Volgens studies zou 4 op de 10 belgen aan de rand van internet verslaving zitten. Men zou kunnen concluderen dat dit ook opgaat voor smartphone. De vraag is: wanneer spreek je van verslaving?

Volgens de informatie op druglijn.be kunnen internetgebruikers op allerlei manieren afhankelijk raken van het internet. “De meest voorkomende zijn: het bezoeken van pornosites, chatten, gokken op internet en games. Maar soms gaat het ook om ‘eenvoudige’ dingen, zoals het steeds oproepen van financiële pagina’s om de aandelenkoers te bekijken of elke vijf minuten checken of er mail is. Ook online sociale netwerken zijn riskant, omdat mensen het daar lastig kunnen krijgen om het verschil tussen de virtuele en de echte wereld te maken. Het internet oefent een grote aantrekkingskracht uit op gebruikers vanwege de anonimiteit, de bereikbaarheid, de beschikbaarheid, de onbegrensdheid en de sterke bevestiging.”

Cell phone ...De smartphone is het meest (letterlijk) voor de hand liggende instrument om het internet te raadplegen, apps te gebruiken, spellen te spelen, social media te raadplegen… De verleiding tot afleiding, de angst om iets te missen, de reflex om telkens opnieuw te kijken naar dat stukje technologie, het ‘fijne’ gevoel om dat instrument in je hand te houden… het kan inderdaad zeer sterk naar verslaving neigen.

Het komt er op neer dat het gaat over gedrag, en vaak zijn we zelf niet bewust van bijna compulsief gedrag naar technologie toe.  Jezelf eens observeren en bewust kijken naar jezelf hoe je technologie gebruikt, maakt je vaak al attent en bewust op licht trekjes van verslaving. En dan is het jouw keuze om daar effectief iets aan te doen. Een digital detox traject kan je daar bij helpen, enerzijds om inzicht te krijgen in jouw eigen gebruik van technologie, anderzijds om effectief aan de slag te gaan om het gedrag dat je wil aanpassen effectief aan te pakken.

Onderwerp voor laatstejaarsstudenten…

Ik werd dit jaar enkele keren gevraagd om mee te werken aan eindwerken/opdrachten van laatstejaarsstudenten en dat deed ik met plezier.

  • In mei 2015 werkten masterstudenten Journalistiek van de KU Leuven (campus Antwerpen) op de redactie van C.H.I.P.S. StampMedia aan PIDMAG 11. Journaliste Mieke Geysmans leidde alles in goede banen. Het thema van de elfde editie van het magazine, dat net als de volledige inhoud en lay-out door jongeren is gemaakt, is ‘Sociale Media’.Ik werd geïnterviewd door Marjan Verschueren en Robin De Veen. Bachelorproef Silcke Van Poucke – Is de jeugd smartphone verslaafd?
  • In juli 2015 mocht ik meewerken aan de bachelorproef van Silke Van Poucke. Als laatstejaarsstudent journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent maakte ze een (televisie)reportage over smartphonegebruik bij jongeren. Je vind het artikel op pagina 4 op deze online versie van PIDMAG 11.

Het was een fijne ervaring!!