Boektip: Authentieke Intelligentie

Home » Boektip: Authentieke Intelligentie

Ben ik als mens nog nodig?

De technologische (r)evolutie wordt vaak pro en con gebruik in de discussie van tewerkstelling. De ene zegt dat er meer werk zal zijn en komen, doch in een gans andere context die andere vaardigheden nodig heeft. Anderzijds zijn er doemscenario’s waarbij geshermd wordt dat al ons werk wordt overgenomen door superintelligente robots en “androids”. En ze staan al ver… meet Sophia The Robot

De digitale (r)evolutie startte al in 1945.

Mainframe

Toen waren computers nog enorme machines die zalen vulden. Ze werden aanvankelijk gebruikt voor defensie en wetenschap, kort daarna ook voor banken.

De “mainframes” werden gevoed met ponskaarten, stapels geperforeerde kaartjes om de computer de “coderen”.

Vanaf de jaren 60 zetten de “compactisering” in…. comuters kregen monitors, werden kleiner en de eerste microprocessors zagen het daglicht.

Van dan af was het hek van de dam,computers werden kleiner en klenier en klein… maar ook krachtiger en krachtiger en krachtiger.

Begin jaren tachtig deed de computer zijn intrede op de werkvloer. In 1986 volgde ik de opleiding tot analyst -programmeur, jawel , het laatste jaar van de “maninfraim-big blue”.  De eerste jaren van computers met floppy disks. En begin 90er jaren werd electronische mail ingevoerd…

Van simpele inpakrobots naar artificiciële intelligentie

De decennia die daarop volgende zorgden voor een sneltrein aan technologische evoluties. Automatisering en robotica volgen al snel, en de verbeelding slaat op hol wanneer er meer en meer over artificiële intelligentie wordt gesproken. Doemscenario’s van robots die de wereld gaan veroveren, ze leven hun eigen leven (vooral dab in de film nvdr). Zelfrijdende auto’s, ijskasten die boodschappen doen….

Over welke onvervangbare kwaliteiten beschikt het menselijk brein?

Kunstmatige intelligentie kan wel zaken aanpassen en patronen herkennen, maar ze kunnen niet goed overweg met menselijke gevoelens en emoties. Computers kunnen moeilijk prioriteiten toekennen zoals wij dat doen…. het is vaak geen pure rationele beslissing. Ze geven daardoor geen voorrang aan een bepaalde taak ten koste van een andere.

Er is een belangrijk aspect dat robotica, domotica, technologie nog lang niet onder de knie heeft: verbeeldingskracht, empathie, creativiteit en mentale lenigheid, dat is de kracht van de mens. Daarom zullen wij, klinkt misschien wat raar, superieur blijven aan technologie.

U leest er alles over in “Authentieke Intelligentie”, een zeer toegankelijk en leesbaar boek, een uitnodiging om aan de slag te gaan met onze menselijk kwaliteiten, als bedrijf te investeren in ons menselijk kapitaal. Te leren de kracht van ons brein te gebruiken in combinatie met technologie.

Veel leesplezier 🙂

Digital Detox Academy® ondersteunt bedrijven naar digitaal welzijn. Vraag gerust voor een vrijblijvend verkenningsgesprek.

Authentieke intelligentie

Dit is de titel van het nieuwe boek van Prof. Elke Geeraerts. Na haar eerdere bestsellers als “Mentaal kapitaal” en “Het nieuwe mentaal” durft ze het thema aan te kaarten dat ons allen wakker houdt: ben ik als mens nog nodig?