Help, mijn klanten contacteren me op 6 verschillende communicatie kanalen!?!

Home » Help, mijn klanten contacteren me op 6 verschillende communicatie kanalen!?!

  Overvloed aan communicatie (kanalen)

  Herken je dat, de ene klant stuurt je netjes een email of belt jou, zoals aangeven op je contact info op je site. De volgende heeft ondertussen het nodig gevonden om je via WhatsApp aan te klampen, een derde stuurt alleen maar smsjes, de andere heeft Facebook of MSGR als kanaal om je te bereiken.

  Ik hoor ondernemers vaak klagen over die diversiteit aan communicatie kanalen… niet alleen vraagt het veel tijd om al die kanalen deftig te beheren, je vind vaak de juiste gegevens niet meer te rug. “Die klant had de afmetingen doorgegeven , maar was dat nu in whatsapp, msgr of sms? “

  Waarom doen klanten dit?

  Wel, in de eerste plaats, omdat het kan. Jouw 2 cruciale contact gegevens nl je gsm nummer en je email adres, geven een waaier aan mogelijkheden om jou te contacteren.

  In de 2e plaats, omdat je reageert op elke vorm van communicatie. Jawel, jij bent zelf een sleutel naar de oplossing. Als jouw klant antwoord krijgt op een medium dat jij eigenlijk liever niet gebruikt, ja, dan blijft die klant dat natuurlijk gebruiken. Want, je mag gerust zijn, hoe sneller ze antwoord hebben , hoe liever, maar is een snel antwoord echt altijd nodig?

  Ja maar, ik wil geen klanten verliezen!!!

  Natuurlijk niet, maar die angst is veel groter dan het in werkelijkheid is. Wees gerust, een klant die jouw service, dienst of product wil kopen kan je echt wel “gidsen” naar jouw ideale communicatie kanaal.

  Hoe doe ik dat dan?

  Hier een 3 stappenplan die al een stuk van het leed kan verzachten én… het geeft je ineens een pak stress minder en dus … meer werkgeluk:

  1. Kies max 3 kanalen waar jij wil communiceren met je klant, 2 is nog beter. Als voorbeeld mijn keuze: Niet dringende vragen: email, dringende vragen via GSM. Krijg je me niet direct te pakken dan bel ik terug ALS je een voicemail achterlaat.
  2. Communiceer zeer duidelijk op jouw website, in jouw email handtekening, op jouw voicemail wat jouw keuzes zijn voor klanten contacten.
  3. Wees consequent. Ja, maar, sommige klanten blijven hardnekkig toch bijv Facebook Msgr gebruiken of WhatsApp. Spreek die klant vriendelijk aan en leg hem uit dat jij de beste service kan leveren door gecentraliseerde communicatie. Antwoord op vragen via de kanalen die jij kiest. Hou vol!

  Hier enkele tips voor stapje 2:

  • Spreek een duidelijke voicemail boodschap in. De mijne luidt” Dit is de voicemail van Christine Wittoeck, ik kan jouw oproep niet beantwoorden, is het niet dringend stuur dan een mail naar christine@digitaldetxoacademy.eu, wil je dat ik terug bel, laat dan een boodschap na achter de piep. Nog een heerlijke dag gewenst.” Deze voicemail stel ik regelmatig opnieuw in, bijv bij lange afwezigheid krijg je een ander boodschap met mijn keuze van bereikbaarheid.
  • Als je ervoor kiest om WhatsApp enkel voor privé te gebruiken, zet dan een boodschap in je profiel. Info over hoe je je profiel informatie instelt op whatsapp vind je hier.
  • Out of office boodschap, ook daar kan je jouw keuzes duidelijk in meegeven. Ik heb er een blog gewijd, nog steeds actueel 🙂

  Ik hoop dat je met deze tips aan de slag kan. Wil je meer weten, heb je nood aan een betere digitale balans, contacteer me voor een vrijblijvend gesprek.

  Hartelijk groeten

  Christine – Digital Detox Entert(r)ainer