Impact van digitalisering op werkdruk.
Hoe leest u deze zin? Positief of negatief? Het kan inderdaad de 2 richtingen uit. Er zijn altijd 2 zijden aan de medaille…
Digitalisering zorgt voor efficiënter werk, routinematige acties kunnen worden overgenomen door robots, digitale communicatie maakt dat we gemakkelijker informatie kunnen delen. Technologie zorgt ervoor dat grenzen vervagen en we met minder tijd toch wereldwijd kunnen zaken doen. Automatisatie zorgt ervoor dat we meer tijd voor onszelf krijgen. De smartphone maat het ons makkelijk zowel op het werk als privé om info te delen, op te vragen en te connecteren.
De keerzijde?
De multi-mogelijkheden van digitale communicatie zorgen voor stoorzenders, zodat we niet meer gefocusseerd kunnen werken. We zijn 24/24 bereikbaar, beschikbaar, instant – overal – altijd. De verscheidenheid aan communicatiekanalen doen ons door het bos de bomen niet meer zien. De verleiding tot afleiding van social media en andere apps op onze smartphone maakt dat we tijd verliezen.
Misschien is gaat het niet over de impact van digitalisering op werkdruk, maar over de impact van hyperconnectiviteit op ons brein.
Ons brein heeft het hard te verduren. We worden overprikkeld, we worden verleid. En we vergeten dat ons brein zijn rust en kalmte nodig heeft. En wij mensen, wij denken dat we het echt allemaal aankunnen.
We hebben nood aan focus, alleen zo kunnen we gezond leven in deze hyper geconnecteerde wereld. En focus is niet alleen focus op actie , het is ook focus op rust.
3 geboden om tot 30% meer efficientie te komen
Ik citeer graag Professor Dr. Theo Compernolle zijn de 3 geboden .
- Radicaal alle taakwisselingen zoveel mogelijk uitroeien
- Leer ongestoord denkwerk te verrichten, ontkoppel van alle stoorzenders.
- Loskoppelen om te archiveren: geef jouw brein de tijd om alle prikkels en informatie te verwerken door pauze te nemen
Vergeet multi-tasken. Ga single tasken of zoals hij het benoemd ga “badge -processen”: van multitasking naar “right-tasken” – denkbadge, e-mail badge, klussen-badge en familiebadge. Waarbij je denkbadge de belangrijkste is. En elke badge dient afgesloten met een pauze. Hij legt het op een heerlijke manier uit in dit filmpje.
Digital Detox Academy® ondersteunt bedrijven naar digitaal welzijn. Vraag gerust voor een vrijblijvend verkenningsgesprek.
Alles wat je moet weten om je brein beter te doen werken, kort en krachtig samengevat
Omdat ze hun brein onvoldoende kennen, doen slimme mensen domme dingen, zo stelt neuropsychiater Theo Compernolle. Moderne technologie zou ons leven makkelijker moeten maken, maar doordat we er fout mee omgaan, krijgen we stress én zijn we minder productief. In dit boek geeft hij je daarom een broodnodige snelcursus in beter breinbeheer. Vijf breinboeien en vijf breinboeibrekers: meer heb je niet nodig om efficiënter, creatiever en stressvrij te werken!