Digibesitas?

Home » Digibesitas?

Digibesitas

Het rapport van iMinds rond het gebruik van digitale middelen is niet ongemerkt voorbijgegaan. In hun onderzoek werden 2,181 Vlamingen bevraagd over hun bezit en gebruik van media en ICT. De term Digibesitas ronkte over alle media: overconsumptie van digitale middelen.

Broertje van InfobesitasDD5

Inderdaad, Digibesitas kan je het broertje van Infobesitas noemen, wellicht kan je bijna stellen dat het een onafscheidelijke tweeling is. De digitale middelen gecombineerd met het gigantisch aanbod aan informatie leiden tot infobesitas: informatie overvloed.

Een nieuwe naam voor DDA?

Een andere term die circuleert in deze context is DDA. DDA staat voor Digital Distraction Addiction.  Het lijkt me correct om te stellen dat Digibesitas ook gelinkt is met verleiding, afleiding en zelfs verslaving. Verslaving aan social media, onweerstaanbare verleiding om whatsapp te checken, telkens opnieuw email checken, …

Nomophobia ?

Nomophobia is dan weer de overdreven, onverklaarbare en onlogische angst om zonder “mobile” te vallen door verlies, vergetelheid, platte batterij of geen netwerkbereik. De cijfers liegen er niet om, bijna 70% van de ondervraagden in het Digimeter rapport zijn in het bezit van een smartphone. Ik durf erom wedden dat menig ondervraagden zijn GSM of smartphone niet meer kan missen.

So what?

We leven nu eenmaal in een digitaal tijdperk! Daar is geen weg naast. En natuurlijk vinden digitale (hulp)middelen meer en meer hun plaats in ons dagelijks leven. Homebanking, via je smartphone, is voor velen reeds de normaalste zaak van de wereld. Je kan wellicht de tieners op 1 hand tellen die geen GSM of smartphone hebben. Mobile is part of life!

Waarschuwing

Het feit dat termen als digibesitas, infobesitas, nomophobia enz meer en meer in de media worden genoemd, wijst erop dat we met voorzichtigheid moeten leren omgaan met al die technologie. Er schuilt niet alleen een gevaar in van verslaving, sociale schade, maar ook fysiek. Kijk maar eens naar de vele youtube filmpjes .

Het sleutelwoord is en blijft “KIEZEN”.

Het is niet omdat de technologie toelaat 24/24 beschikbaar te kunnen zijn,

dat we dat ook moeten zijn. 

balans on- / off-lineTechnologie en digitale communicatie zijn fantastisch wanneer we ze bewust gebruiken.

Ik herhaal… technologie en digitale communicatie zijn fantastisch wanneer we ze BEWUST gebruiken.

Hoe je dat kan doen? Ik geef je praktische tips tijdens de Digital Detox sessie: Slaaf of meester van digitaal werken. O.a. op 10 maart op The Safety Summit. Dé beurs met ateliers en workshops rond veiligheid en welzijn op het werk.

The Safety Summit 2016