“Voetpadlichten moeten levens van “smombies’ redden”
Ik kreeg dit artikeltje onder mijn neus geschoven door 1 van mijn lezers van het boek “Start to Digital Detox”.
Smombies… een nieuwe term voor de smartphone verslaafde medemens, die niet door heeft dat zijn gezichtsveld met gemiddeld 70% verminderd door gefocussed op het kleine toestel in zijn hand te staren, veel kans duimontsteking opdoet en een gênante ontmoeting met harde voorwerpen in aanraking komt.
In 2014 werd er al ge-experimenteerd met de “smarthphonestrook” in Washington D.C (US) en in Chongqing (China). Links en rechts komen er “text walking lanes”, experimenten die moeten helpen om onze medemens bewust te maken van het gevaar van smartphonegebruik op straat.
En nu dus Augsburg en Keulen, speciale lichten in het voetpad verwerkt, zodat de voorovergebogen digitaal verleidde voetganger toch het rode licht opmerkt en veilig de straat kan oversteken, Geniaal idee zeggen sommigen.
Ik heb mijn sterke twijfels over het effect hiervan. Ik ben er nogal van overtuigd dat mensen die de rode lichten in het voetpad opmerken net diegene zijn die niet zo een probleem hebben met smartphone-gebruik op straat hebben. Het is wellicht net diegene die volledig opgeslokt is door zijn mobiele communicatie die nu ondersteuning krijgt en zijn digitaal gedrag gaat handhaven.
Let wel, het is geen eenvoudig vraagstuk… hoe maak je mensen bewust dat altijd en overal bereikbaar zijn geen essentie is van het leven? Hoe maak je mensen bewust dat hun digitaal gedrag voor gevaarlijke situaties kan zorgen, risico’s meebrengt voor zichzelf én ook voor zijn omgeving?
Ik probeer mijn steentje bij te dragen om dat bewustzijn te verhogen. Dit lukt niet door enkel time management tips uit te leggen. De belangrijkste stap is inzien wat en hoe je digitale middelen gebruikt. Bewust omgaan met technologie, bewust kiezen van hoe en wanneer je bereikbaar bent.
Dit vereist zelfzorg, zelfcontrole en discipline… Door een digitale detox kan je jezelf ruimte en tijd geven om te genieten , genieten mét en zonder internet, mét en zonder smartphone, mét en zonder digitale middelen.
Want , geloof het of niet, ik vind ons digitale tijdperk de max, het is kwestie van er bewust mee om te gaan.
Wil jij jouw digitale onrust eens grondig bekijken? Dat kan met de hulp van “Start to Digital Detox”, verkrijgbaar in de Standaard Boekhandel of te bestellen via www.starttodigitaldetox.com .