Infobesitas ( informatieovervloed )

Home » Infobesitas ( informatieovervloed )

We leven in overvloed, niet alleen materieel, maar zeker ook mentaal. Meer en meer mensen lijden aan infobesitas… info watte?

Inderdaad infobesitas… ziekte van de 21e eeuw….

InfobesitasInfobesitas is een ziekte waarbij mensen verslaafd zijn aan het constant opvragen van nieuwe informatie. Bij het vergaren van nieuwe informatie denken sommige mensen veel problemen uit te sluiten en het normale dagelijkse leven te ontvluchten.

infobesitas Volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek betekent het: “het overstelpt worden door allerlei soorten informatie en vervolgens ook voortdurend naar nieuwe informatie op zoek zijn, vooral veroorzaakt en ingegeven door de opkomst van allerlei nieuwe media; informatieovervloed“.

Infobesitas is dus informatieovervloed, vanwaar die negatieve connotatie?

Het is toch fantastisch dat we beschikken over zoveel informatie? Ieder die een beetje handig is op internet kan heel veel info vinden… wat is dan het probleem?

Vandaag de dag krijgen we per dag meer informatie voorgeschoteld
dan iemand in de Middeleeuwen gedurende zijn gans leven! Te veel is te veel!!

Door zoveel informatie moeten we kiezen en de mens is nu net eentje dat niet graag kiest… want kiezen voelt als verliezen!?! En dus blijven we maar zoeken, want we moesten de juiste keuze toch nog niet hebben gevonden… en dan loert infobesitas achter de hoek!

Een voorbeeld: de studiekeuze van een kind. Het is knap dat er al vrij jong verschillende mogelijkheden zijn om een richting te kiezen, aan de andere kant geeft dit vaak angst , angst om de verkeerde keuze te maken, angst om niet de keuze te nemen die de ouders verwachten, … Nog voor je op het internet informatie opzoekt is je mailbox en brievenbus al overstelpt met folders en info…

Een ander voorbeeld: ik wil bv. een elektrische fiets kopen, ik google en krijg een lijst van mogelijkheden , en wat is nu voor mij de beste keuze?

Hoe kan ik geholpen worden bij het maken van een keuze?

Om te kiezen is het zeer nuttig om de mening te weten van anderen. Mensen die al een elektrische fiets hebben, mensen die een studierichting hebben gekozen, mensen die al een ervaring hebben in datgene waar jij naar op zoek bent. Via netwerken, al dan niet via social media, zijn deze mensen binnen bereik… een kwestie van durven te vragen…

  • stel je vraag aan vrienden en familie, mensen praten graag over de dingen die ze weten, wisselen graag ervaringen uit (en ja dat mag ook via social media!)
  • ga naar netwerk events en info beurzen, ik ga regelmatig naar netwerk events zoals Open Coffee (http://www.opencoffees.be ) en daar krijg je vaak gouden tips
  • zoek in LinkedIn mensen met een functiebeschrijving die aanleunt bij de job of studie die je overweegt, misschien ken je iemand die het al doet, of die jou kan introduceren bij een kennis
  • stel de vraag in google, vaak kom je terecht op fora die het onderwerp beoordelen , dat heb ik bijvoorbeeld gedaan bij de keuze van een B&B

Filteren: de next step:

En als je dan info hebt verzamelt, filter:

  • dat wat je niet aanspreekt, gooi het onmiddellijk op de hoop “verwijderen”
  • de dingen waar je aan twijfelt op de hoop “misschien”
  • de dingen die op het eerste zicht wel ok lijken… neem je terug naar stap 1..

tot je een top 3 hebt om verder uit te spitten.

Door te focussen op top 3 mogelijkheden heb je minder afleiding.

DD9

 Ik ben benieuwd welke tips jullie nog hebben die kunnen helpen bij infobesitas, ik lees graag jouw reactie!