Kiezen is het sleutelwoord!

Home » Kiezen is het sleutelwoord!
To digital detox or not to digital detox?

jun 24, 2015 | Digital Detox Tips | 0 Reacties

Als je jezelf bestookt voelt met email, sms, voice-mail, en telefoontjes. Als je je schuldig voelt wanneer je de telefoon niet kan opnemen, een sms of email naar jouw gevoel te laat ziet … ?

Weet dan dat KIEZEN het sleutelwoord is.

Sommigen onder ons zijn vergeten dat we een keuze hebben, dat we onze eigen tijd wel degelijk in eigen beheer hebben, dat het onze plicht is om goed voor onszelf te zorgen en dat kiezen daar onderdeel van maakt.

De technologie is dusdanig geëvolueerd dat het maken van die keuze meer en meer uit handen lijkt genomen. De verleiding en de afleiding zijn enorm. En wij mensen komen snel in een routine gedrag, vaak ge-triggerd door toeters en bellen van al die apps, programma’s en digitale toestellen.

Kiezen is het sleutelwoord

To digital detox or not to digital detox?

Als ik over digital detox praat, dan maak ik vaak de vergelijking met een dieet.  Zoals Dr. Young het verwoordt:

“This isn’t like treating and using an abstinence model like you would for drugs or alcohol, it’s really more about a food addiction, it’s looking at moderated, controlled and positive use of this technology… not villainizing technology, … ”

 • Digital Detox gaat dus niet over “afkicken” van technologie
  • het gaat meer over het vinden van jouw juiste “digitale dieet”.
 • Digital Detox gaat niet over het “afzweren” van digitale (hulp)middelen
  • het gaat over het vinden van jouw balans tussen on-line en off-line werken en communiceren.

Het gaat écht over gewoonten aanpakken, gedrag “herprogrammeren”, routine en automatismes identificeren en aanpakken. Kleine stappen zetten, actie nemen.

Het werkt niet op lange termijn om 2 dagen in een digital detox hotel te verblijven, of jezelf te forceren om die gsm een gans weekend in een kluis te leggen. De routine is ingebakken in ons brein, en die routine doorbreken vergt geduld en tijd. Net zoals het tijd vraag om je eetgewoonte te veranderen. Het gaat over automatismes om naar je gsm te grijpen als je je verveelt. Onmiddellijk willen antwoorden als je die email ziet en die onweerstaanbare drang om toch maar je nieuwsgierigheid te bevredigen over die foto die je gepost hebt op Facebook of dat programma dat je gelanceerd hebt op LinkedIn.

Vaak kunnen we dat niet alleen, en hebben we een duwtje in de rug nodig. Die stok achter de deur die ons attent maakt op de intentie die we nemen om ons digitaal leven in balans te brengen.

Hier zijn enkele tips:
 • check je social media accounts en kies voor die die je écht gebruikt en iets voor je opleveren
 • zet je out-of-office nu al klaar – zie ook mijn blog
 • zorg dat je omgeving weet wanneer je wel en  niet bereikbaar bent, elimineer stoorzender, zie ook mijn blog
 • laat je gsm eens thuis op uitstap en beleef vanuit je zintuigen
 • begin je dag met 1,5 uur werken en niet met e-mail

Meer info over Digital Detox? Samen met Samurai@work brengen we Digital Detox ook naar jouw werk. Contacteer me en we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Alvast een prettige vakantie!!