Ben jij bereikbaar op vakantie?

Home » Ben jij bereikbaar op vakantie?

Christine, doe jij een digital detox op vakantie?

Een gekke vraag eigenlijk, digital detox is voor mij een continue gegeven:

  • de balans zoeken tussen online en offline werken en leven,
  • zelfzorg door mijn bereikbaarheid onder controle te houden,
  • niet verglijden naar een geleefd worden door technologie.

Dus eigelijk ja en neen. De smartphone gaat mee, maar is geen vast onderdeel van mijn handbagage. Social media is ook geen onderdeel van mijn vakantie; email laat ik voor wat het is, mijn notificaties op smartphone staan sowieso uit. Tablet en pc blijven netjes thuis (die krijgen ook vakantie). Wees gerust (of ongerust) ik post wel kiekjes als ik terug ben 🙂

Ben jij dan helemaal niet bereikbaar op vakantie?

Toch wel, ik heb geen mogelijkheid tot backup, dus ik kan niet echt 2 weken “verdwijnen”. Ik kies ervoor om voldoende “drempels” te voorzien zodat ik echt enkel de dringende zaken doorkrijg.

  • Out of office geeft duidelijk aan wanneer ik terug aan de slag ben en dat de emails niet gelezen worden tijdens de afwezigheid.
  • Ik spreek mijn voicemail in met de boodschap ” Ik ben er momenteel tussenuit, kan jouw bericht niet wachten to “datum xx/xx” , laat dan een boodschap achter en ik bel je binnen de 24u op.” Geen boodschap ingesproken, dan bel ik niet terug.
  • Mijn naaste familie krijgt thuisblijvers info, je weet wel, het telefoonnummer van het hotel of de camping waar je verblijft.

Cruciaal is duidelijk keuzes maken én consequent blijven aan jouw keuze van bereikbaar zijn tijdens de vakantie.

En die volle inbox?

In elk geval is hij alvast minder volgelopen dan vroeger. Door mijn omgeving tijdig te informeren over mijn bereikbaarheid en mijn afwezigheid , krijg ik sowieso minder email. Daar spendeer ik mijn eerste werkdag na mijn vakantie 5 minuutjes aan:

  • ik maak een folder “vakantie juli 2017”
  • ik zet alle emails uit de inbox in deze folder
  • klaar!

En dan doe ik mijn ronde, face-to-face of telefonisch, bevraag ik mijn omgeving, mijn project collega’s en contacten, naar de “hot” items en haal enkel die emails terug waar ik werkelijk tijd in moet steken. Ik ben wel paranoia genoeg om niet de drastische “delete-emails-in-vakantie” te doen, dat laat mijn controlefreakje toch nog niet toe 😉

Ik hoop dat deze tips ook nuttig zijn voor jullie.

Meer weten? Schrijf je in op ons E-Zine

Fijne zomer toegewenst!