3 tips voor de komende (corona)paasvakantie

Home » 3 tips voor de komende (corona)paasvakantie

3 tips voor de komende (corona)paasvakantie

De paasvakantie voor de deur en corona thuisarrest… wat nu? Met deze 3 tips voor de komende (corona)paasvakantie gaan we voor minder schermen en meer fun!

Geplande vakanties zijn gecanceld, uitstapjes horen er momenteel niet bij, “blijf in uw kot” is nog steeds de rode draad. Maar daar is de paasvakantie… hoe gaan we de tijd leuk en goed besteden als gezin? Hoe kunnen we vermijden dat we allen op ons eigen plekje zitten, ons brein overuren laten doen en schermen aan de macht laten?

Met deze 3 tips zou je alvast een heel eind verder geraken!

Tip1: Creer een digitaal arme context

Neem je echt vrijaf, heb je zelf vakantie, zorg dan dat jouw omgeving weet dat je niet bereikbaar bent en je er echt digitaal even tussenuit kan. Dit doe je door een duidelijke out-of-office in te stellen en je voicemail aan te passen. Zorg dat je mailondertekening, je out of office én je voicemail bericht de juiste informatie geven. 

Helemaal geen bereikbaarheid is écht geen optie? Spreek dan duidelijk af met je omgeving (werk, familie én gezin) wat je nog wel wil. Vb. Email chekcen we niet, voicemail 1x dag. Inspiratie vind je in deze blog.

Tip2. Maak afspraken

Durf de uitdaging aan om eens een dag zonder schermtijd te beleven. Is er toch ruimte voor schermtijd, maak er duidelijike afspraken hierover. Er is helemaal niets mis mee om een moment op de dag te kiezen dat iedereen zijn eigen schermtijd heeft. Spreek een timing af, kom erna terug samen om samen dingen te doen zodat schermtijd onder controle blijft..

Voorbeelden van afspraken:

  • Geen schermen aan tafel
  • Na het middag eten een uurtje “vrij”, chillen mét of zonder scherm :-p)
  • Samen uit? Max 1 smartphone mee (hou wel de corona richtlijnen aan !!!)
  • Tijdens gezelschapspelletjes, alle gsm’s op stil en netjes aan de kant (liefst uit het zicht)
  • En een hele lastige: geen gsms bij de televisie: kies het ene of het andere, je brein zal er je dankbaar voor zijn wink

Tip3: Maak samen plezier…offline én online

Spelletjes

Haal die traditionele bordspellen terug boven, monopoly, super-pim-pam-pet, mens-erger-je-niet, ganzenbord of voor de strategen onder ons De Colonisten van Catan. En als het goed weer is en je tuin laat het toe cubben!

 

Een uitdaging kan ook zijn om samen een jigsaw leg puzzel af te werken… hoe meer stukjes hoe liever 🙂

Ga samen koken, koekjes bakken of knutselen.

Maar ook online kan er super samen gespeeld worden en dat is zeker een idee in deze Corona tijden. Vraag aan jouw zoon of dochter welke spelletjes zij zoal doen met hun vrienden en test ze samen uit. Nodig dan tantes, nonkels, om’s en opa’s uit om samen spelletjes te spelen! Een voorbeeld is de app houseparty: het is een groep video chat app waar  je met verschillende vrienden o.a. pictionary te spelen.

Toch schermen dan? Jawel, maar iedereen of niemand zou ik als regel nemen…. samen achter hetzelfde scherm is ook tof. En wissel af tussen on- en offline spelletjes!

Voor de gezinnen met kinderen stuur ik je graag door naar link van Medianest.be voor tips over afspraken en schermtijd.

Koken, Knutselen

Ga samen koken, koekjes bakken of knutselen. Maak salen een kookprogramme of leer je kinderen lekkere gerechtjes maken.

Ga aan de slag met schaar, papier en alles wat maar kan gebruikt worden. Leer eieren leegblazen en beschilder ze. Vorige jaar publiceerde Libelle nog deze tips.  Foto’s welkom wink

Ik hoop dat jullie met deze tips aan de slag gaan , ik hoor graag hoe jullie het aanpakken.

Wil je graag meer weten over digitale detox, check dan zeker mijn website of doe de digital detox test.