4 tips voor gezond online werken en communiceren

Home » 4 tips voor gezond online werken en communiceren

4 tips voor gezond online werken en communiceren

De meeste communicatie verloopt nu online. Ik denk dat het internet nog nooit zoveel video communicatie heeft ondersteund dan de afgelopen 2 weken. De FaceTime, WhatsApp video chat, online metings, webinars en online chat vliegen ons om de oren. Als ondernemer moeten we creatief zijn, technologie omarmen en online onze diensten ondersteunen waar het kan. Ook privé maken we dankbaar gebruik van de digitale mogelijkheden. Met deze 4 tips voor gezond online werken en communiceren

Valkuilen van online communicatie

 • Toch blijft het zo dat te veel schermtijd echt niet goed is voor ons, een overdosis aan online is mentaal en fysiek niet interessant. Dit zijn een aantal van de valkuilen waar we intrappen in deze periode
  • Van de ene online sessie in de andere gaan. We vergeten om een pauze te voorzien tussen de verschillende online sessies.
  • Te lang in de zelfde houding zitten: hoe gezellig is het niet om toch mar die call in de zetel te doen, gsm in de hand op laptop op de schoot.
  • Te veel uren online doorbrengen, overvloed aan informatie

Ik citeer graag een collega coach

“Als ik optel hoeveel mensen ik vandaag professioneel of privé echt gesproken heb via voice of video, zonder chat of e-mail, dan zijn dat er minstens 20.
Als je daar de chats, smssen nog eens bij telt, dan zijn dat er zeker 60 in totaal.
Hoeveel mensen ik vandaag bereik via social media tel ik er niet bij.
60 directe contacten, individueel of in groep.
60, tussen 7.30u deze morgen en 20u vanavond.”

4 tips voor gezond online werken en communiceren

Een overdosis online, het maakt ons moe, nog vatbaarder voor negatieve gedachten, onrustig. Tegelijkertijd willen we zo graag in contact blijven, is het nodig dat we elkaar blijven horen, zien.

Mijn grootmoeder zij altijd “TE” is nooit goed, behalve in “tevreden”. Hier enkele tips om je schermtijd onder controle te houden.

Deze 4 tips mocht ik deze morgen delen bij Herbert & Nathalie in de ochtend.

 

 1. Kies en volg max 3 live meetings/webinars op 1 dag: wees selectief in de online meetings en webinars die je wil bijwonen. Check of je eventueel het webinar kan herbekijken en plan het in je agenda in.
 2. Neem een break, beweeg en drink water: voorzie na elke online sessie 10 minuten break waarbij je beweegt en water drinkt. Op die manier geef je je brein en je lichaam een kort moment van “herstel”
 3. Zorg voor een prikkelarme omgeving: de verleiding om tijdens een webinar toch ook nog je smartphone te checken, even je email te raadplegen of facebook, daar wordt je brein écht moe van. Dus zet die stoorzender af of leg ze uit het zicht.
 4. Verzorg je houding: zorg dat je comfortabel in een goede houding de sessie kan volgen. Ga niet in de zetel zitten met de laptop op schoot. En als het even kan, zorg voor een aparte werkruimte thuis

En om met een vrolijke noot te eindigen…. deze parody medley vind ik echt geweldig 🙂

Ik hoop dat jullie met deze tips aan de slag gaan , ik hoor graag hoe jullie het aanpakken 🙂

Wil je graag meer weten over digitale detox, check dan zeker mijn website of doe de digital detox test.