De smartphone als dealer van dopamine shots

Home » De smartphone als dealer van dopamine shots

Smartphoneverslaving: is de smartphone een riot gun van dopamine shots?

Smartphoneverslaving is een hot item dezer dagen.

“Papa is de beste ter wereld”, klinkt het bij Lowis en Marcel, het dochtertje en zoontje van Mathias Coppens. “Maar hij is continu bezig met zijn GSM”. En als de smartphone even wordt weggelegd, zit hij voor een ander scherm.” Wellicht voor velen onder ons herkenbaar.

Smartphones hebben een impact op je sociale leven , positieve helaas ook onzichtbare negatieve. Jens Dendoncker brengt het item in beeld “Hoe zal ik het zeggen” bij Matthias Coppens .

In telefacts bekeken ze “de donkere kant van smartphones“(aflevering beschikbaar tot 12/1/2019) –  waar de achterkant van deze technologie werd belicht. In deze Telefacts-reportage vertellen technologische bedrijven hoe social media-bedrijven gebruik maken van ‘habit-forming technology’ om mensen verslaafd te maken aan social media en hun smartphone.

Uitspraken als

  • “Stoppen met Facebook voelde voor mij hetzelfde als stoppen met roken”
  • “Als ik mail op mijn smartphone zou zetten , ben ik er zo aan verslaafd.”
  • “Gelukkig heb ik slechts een beperkt  aantal levens in dit spel, ik zou anders blijven doorgaan”

Onder andere de lichteffecten op je smartphone, die jouw apps veelvuldig gebruiken, zijn eigelijk mentale snoepjes, dopamine shots. Je kan er niet genoeg van krijgen. Elk moment dart we ons vervelen, of eens niet weten wat te doen grijpen we naar onze smartphone. Per dag zitten tieners gemiddeld 90 keer op hun gsm en een derde van de volwassenen checkt ’s nachts zijn smartphone.  In Uk zijn tieners gemiddeld 18u per dag bezig met hun smartphone. Zowel voor communicatie als pure tijd-dodende activiteiten.

Draai het of keer het, de technologie is er, de apps zijn gebaseerd voor een groot stuk op gedrags-beïnvloeding, azend op onze tijd en aandacht. Net zoals dat in de supermarkt wordt gebruikt om de aandacht van de koper naar de duurdere merken en de promoties te trekken. We worden geprikkeld door licht, geluid en geweldige feedback. De bouwers van de apps gaan we niet direct kunnen overtuigen om hun manier van geld verdienen aan te passen.

Pak jouw smartphoneverslaving nu aan

We kunnen er wel zelf iets aan doen!

Ik geloof dat we zelf gezond kunnen omgaan met technologie en onze digitale onrust, onze smartphoneverslaving , kunnen aanpakken en ombuigen naar digitaal comfort. Waar de smartphone ons leven niet beheerst, waar we genieten van alle dingen on- en offline.

Vraag mij om een vrijblijvend gesprek en dan bekijken we samen welk plan van aanpak voor jou het beste is. Je mag me ook mailen op christine@digitaldetoxacademy.eu.

Hartelijke groeten

Christine