Overheid promoot ongezond smartphone gebruik

Home » Overheid promoot ongezond smartphone gebruik

Overheid promoot ongezond smartphone gebruik

eBox – Waar je ook zit, al je overheidsdocumenten zijn vanaf nu altijd en overal beschikbaar…

Er wordt vanuit de overheid meer en meer werk gemaakt om het administratieve gedoe ook digitaal te kunnen doen. En momenteel loopt er een reklamespot voor eBox.

De eBox is een digitale brievenbus waarin je al je overheidsdocumenten ontvangt. Vergeet het oerwoud van digitale brievenbussen met evenveel paswoorden, in jouw eBox vind je alles wat je nodig hebt op één plaats. De eBox zorgt voor een meer duurzame dienstverlening. Op deze manier pakken we de papierberg aan.

Klinkt super, wie hekelt de administratieve rompslomp niet daarom is het een kei-goed idee om de duizend-en-één wegen om documenten terug te vinden te herleiden naar 1 platform!

Ik heb echter een sterke kanttekening bij de promotie en marketing rond eBox.

eBox tv-spot… leuk… maar…

Voor mij is deze TV-spot pure promotie van ongezond smartphone gebruik. Want volgens deze tv-spot (vanuit .be) heb je dus je overheidsdocumenten niet alleen nodig thuis, wanneer je met je administratie bezig bent. Maar ook … 

– in de cinema – midden in de spannendste film moet ik toch net mijn belastingaangifte nakijken

– of tijdens het tandarts bezoek, laten we checken hoe het met ons pensioen zit

– midden in je rockband repetitie moet ik toch mijn pincodes terug opvragen van mijn e-idkaart

eBox

– in het feestgedruis van je eigen feestje wil ik mijn gezondheidsdossier oproepeneBox

– boven op de netbeklommen berg, heb ik er blijkbaar bevroren vingers voor over om mijn onderneming te checken in de kruispuntenbank

eBox

Voorbeeldgedrag smartphone gebruik?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben voorstander om alles te vereenvoudigen onder andere door digitalisering. Graag zelfs.

Maar mijn maag keert echter als ik zie welk voorbeeldgedrag onze overheid propageert via de media. Welke foute verwachtingen er getoond worden rond altijd en overal bereikbaar zijn, in combinatie met digitalisering.

Toon ons alstublieft waarvoor eBox echt nuttig kan zijn, breng de situaties in beeld waar het werkelijk een meerwaarde is dat het eenvoudig en digitaal je documenten kan opvragen.

Ik weet het, ik focus nu op de promotie van eBox, omdat het mij in het oog viel toen ik gisteren TV zat te kijken. Ze zijn niet de enige: de leveranciers van digitale services, internet TV, smartphones, tablets,… telkens opnieuw zie ik een aanmoediging om altijd en overal alles digitaal te kunnen bekijken, delen, opzoeken, …

Hoe krijg ik de marketingbureaus aan het verstand dat het ook anders kan?
Dat je ook op een gezonde en nuttige manier met digitale communicatie en informatie kan omgaan?
Dat elk van de digitale diensten perfect tot zijn recht komen als je ze in de juiste context plaatst?
Dat zij een impact hebben op het goedpraten van “altijd en overal bereikbaar zijn?”
Dat we beter stoppen van het altijd online de promoten en veel beter in de spots zouden meegeven hoe we gezond digitaal kunnen leven , mét de leuke aspecten, mét de praktische kant van apps voor overheid en banking, enz…

… dit moest even van mijn hart!

Benieuwd wat jullie ervan denken… laat gerust een reactie achter onder aan deze blog 🙂

Christine

Wil je meer info over de eBox – die vind je hier, het filmpje waar ik het over heb vind je hier.

Wil jij meer grip op jouw digitaal werken en leven? Contacteer me voor ene vrijblijvend gesprek en we kijken samen hoe we jou kunnen helpen.