Het recht om off-line te zijn??

Home » Het recht om off-line te zijn??

Een nieuwe wet is vanaf dit jaar in voege gegaan in Frankrijk: werknemers hebben het recht om off-line te zijn in hun privétijd. Daarmee is Frankrijk het eerste land dat dat wil afdwingen.

Mijn haren komen recht naar omhoog…. in 1 adem wordt burnout preventie en stressreductie genoemd.

In mijn mening slaagt Frankrijk de bal volledig mis, dit is niet de juiste aanpak om mensen te helpen om beter om te gaan met technologe en telecommunicatie.

Een wet voor “recht om off-line te zijn”???

Dit is te gek om waar te zijn. Betekent dit dan dat de werknemer tijdens de werkuren permanent bereikbaar moeten zijn? Dit is misschien in sommige beroepen van toepassing, de meerderheid van de functies en jobs vereist dit net niet!

De oorzaak van mogelijke stress veroorzaakt door technologie en telecommunicatie wordt hier niet aangepakt. Er wordt enkel aan symptomen gewerkt.

balans on- / off-line

De meningen zijn verdeeld

Of de wet überhaupt effect zal hebben is nog de vraag. Elk bedrijf met meer dan 50 werknemers moet zelf met hen afspreken wanneer ze wel en niet hoeven te werken buiten kantoortijden.

Daarnaast kan een bedrijf pas gestraft worden als je als werknemer naar de rechter stapt, waarbij de werknemer moet kunnen bewijzen dat je een burn-out hebt doordat je werk ’s avonds of in het weekend je privé indringt.

In de pers wordt gemengd gereageerd… is dit een goede eerste stap? Of een pleister op de wonde, een ijdele poging om symptomen van werkstress te behandelen?

Een scheiding van werk en privé, kiezen wanneer je wel en niet online wil zijn, beslissen hoe en waneer je bereikbaar wil zijn, dat is de sleutel om werkstress gerelateerd aan technologie in te perken.

En dat, beste mensen, is niet zomaar even met een wet op te lossen, dat vereist zelfreflectie, afspraken, communicatie over communicatie…

Dat wou ik even kwijt!

grtjs

Christine