Tijd: 4 kwalen volgens Kardinaal Danneels

Home » Tijd: 4 kwalen volgens Kardinaal Danneels

Ik ben steeds op zoek naar interessante definities, verwoordingen en metaforen die me helpen om andere te helpen beter met tijd en middelen om te gaan. In mijn zoektocht ben ik een een tekst tegengekomen van niemand minder dan Kardinaal Danneels. Hij omschrijft 4 kwalen die te maken hebben met “tijd” en ze zijn zeer herkenbaar, leggen de vinger op de wonde.
Ik geef ze je graag mee inclusief een tip om er mee om te gaan…

De 4 kwalen volgens Kardinaal Danneels:

  1. tijd-initis

    “De eerste kwaal is de ’tijd-initis’, een soort ontsteking van je tijdsgevoel. Je lijdt daaraan als je de tijd niet goed kunt inschatten of ook als je steeds weer onderschat hoeveel tijd je voor iets nodig hebt; of door overschatting veisenhower matrixan de tijd die je ter beschikking hebt om iets te doen.Zo iemand voelt zich altijd overbelast, komt nooit klaar met zijn dossiers en kan afgesproken termijnen nooit halen. Hij neemt altijd achterstallig werk mee naar huis, tot grote wanhoop van zijn huisgenoten.”


    Hoe bestrijd je een ontsteking?
    Ontstekingsremmers ! Sta even stil, rem je gedrevenheid even af en neem een overzichtspositie: waar ben je mee bezig, waar neem ik tijd voor, hoeveel tijd wil/kan ik besteden … Neem ik te veel hooi op mijn vork?
    En hoe voorkom je ontsteking: Beter voorkomen dan genezen natuurlijk: voldoende bewegen, goede voeding en luisteren naar je lichaam. En dat geldt net zo voor je “tijdsgevoel”. Geef het voldoende ruimte, zorg dat je tijd hebt voor jezelf en beschouw tijd als een te koesteren gegeven. Eisenhower matrix en het pareto principe kunnen je hierbij helpen.


  2. EBLB-syndroom

    “De tweede ziekte is het ‘eerst-binnen-laatst-buiten-syndroom’, die onweerstaanbare jeuk om overal de eerste te zijn om de deur te ontsluiten en de laatste om het licht uit te doen. Zo iemand heeft ook moeite om een werk af te maken: hij springt van het een op het ander. Hij speelt brandweerman. “

    Branden blussen, wellicht voor velen herkenbaar. Het gevolg is dat we enorm veel energie verliezen aan dingen die we wellicht konden delegeren, negeren of inplannen.Te lang blijven “plakken” om taken tot de perfectie uit te voeren.
    EHBO bij het EBLB-syndroom is : “Moet ik dit nu doen”. Neem een taak, en herhaal de zin met telkens de klemtoon op een ander woord. Dit helpt je om te beslissen: doe ik het direct, plan ik het in, archiveer ik of is het voor de vuilbak.


  3. Mee-eters

    “Een derde heeft abnormaal veel last van ‘mee-eters’: de tijdvreters die de tijd komen oppeuzelen Digital Detoxen zijn planning continu verstoren. Plots zijn ze daar, en nooit aangekondigd: 3 collega’s, bezoekers, patroons, telefoons, faxen en gsm’s. Ze verstoren elke concentratie en geven het gevoel overal achternagezeten te worden.”

    De 21e eeuw zit vol stoorzenders, collega’s, tele-communicatie, internet enz.
    Remedie bij mee-eters: grondige schoonmaak! Kijk en observeer je eigen werk/leef omgeving: welke stoorzenders nemen veel energie, brengen weinig op en zijn eigelijk makkelijk te elimineren. Net zoals-mee-eters is wat doorzettingsvermogen in de “behandeling” nodig, een ruggesteun kan de starterskit zijn “Start to digital Detox”. ( beschikbaar in de De Standaard Boekhandel).


  4. JA-syndroom

    “De laatste kwaal heet het ‘ja-syndroom’. Wie daaraan lijdt, zegt altijd ja; hij kan nooit neen zeggen, noch aan zijn bazen, noch aan zijn klanten. Hij durft niet te zeggen dat hij al overbelast is. Want hij wil geen pijn doen en zeker niet overkomen als lui of moeilijk of zeker niet als een slechte collega.”

    Velen onder ons hebben het nog steeds moeilijk om “nee” te zeggen, zeker diegene die worstelen met hun “pleaser, controlefreak en perfectionist “.

    Een syndroom bestrijden is geen evidentie, het gaat namelijk over een sterk ontwikkelde gewoonte en dat vergt dus confrontatie en oefening.
    “Start to say no” is mijn advies hier. Test het uit op kleine dingen die gevraagd worden en voel wat het effect is op jezelf en op de vraagsteller. Is hij echt teleurgesteld of beeldde je je dat maar in? En weet dat je niet verplicht bent om uitgebreid je beslissing te ondersteunen: er geen zin in hebben of het niet kunnen is écht wel aanvaardbaar voor de vraagsteller. Bespreek de situatie met je omgeving en vooral, wees eerlijk met jezelf.

Herken je jezelf en wil je verandering brengen? Neem gerust contact met me op en we kijken dan samen hoe we dat aanpakken!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en hoe jij het hebt aangepakt! Deel jouw tip onderaan in de commentaren 🙂