5 tekenen van sociale media verslaving

Home » 5 tekenen van sociale media verslaving

5 tekenen van sociale media verslaving

De “blijf-in-uw-kot” strategie en het verplicht thuiswerken zijn slechts enkele zaken die aanleiding geven tot meer en zelfs overmatig gebruik van sociale media. Nooit eerder is er zoveel via sociale media gecommuniceerd, hebben we online ons verhaal gedaan of geconnecteerd met collega’s, vrienden en familie.

We zijn allemaal een beetje te afhankelijk geworden van sociale media tijdens de lockdown. Hoewel het een geweldige manier bleek om in contact te blijven met vrienden en familie die we anders niet konden zien, begon het ook onze dagelijkse routine te domineren. Instagram, Facebook, Twitter én, het snel groeiende platform, Tik Tok hebben geboomd in de afgelopen maanden.

Nu dat de maatregelen versoepelen zou je denken dat het sociale media gebruik terug zal dalen. Ik vermoed echter dat dat niet het geval zal zijn. Enerzijds omdat we geproefd hebben van het thuiswerken en het er toch dik in zit dat de combinatie kantoor/thuiswerken een grote sprong vooruit zal maken. Anderzijds hebben we die gewoonte aangekweekt. Als in één automatische beweging grijpen we onze telefoon en voor we het weten zijn we aan het app hoppen….

We springen van de ene app naar de andere en verliezen alle notie van tijd en ruimte.

Ook al weet je dat sociale media niet meer zo’n centraal onderdeel van je dagelijkse routine zouden moeten zijn, toch voel je je er misschien door aangetrokken.

Kunnen we spreken van social media-verslaving? En wanneer ben je social media verslaafd?

Ik geef je graag 5 aspecten, bevraag ze bij jezelf, bespreek ze met jouw omgeving.

5 tekenen van sociale media verslaving

  1. HET EERSTE WAT JE ’S MORGENS DOET , IS JE SOCIALE MEDIA CONTROLEREN

    Als je bij elk “vrije” moment, bij het afsluiten van een taak, je werkdag, spontaan je telefoon erbij neemt en sociale media opent. Dan heb je waarschijnlijk een ietwat ongezonde relatie met je smartphone, tablet of pc.

  2. JE CONTROLEERT DE SOCIALE MEDIA TIJDENS DE WERKDAG

    Je zit vast in een lastige taak, of een vervelende (online) vergadering. Het is gemakkelijk en instant… je opent een ander window en checkt “even snel” je Facebook, Instagram of LinkedIn… Nochtans weten we maar al te goed dat het ons geen goed doet en niets productiefs brengt in onze werkdag.

  3. JE BENT ANGSTIG ALS JE JOUW SOCIALE MEDIA NIET KAN CONTROLEREN

    Misschien kent je dat gevoel van een wanhopige behoefte om je sociale media pagina’s te controleren en op te frissen. Geeft “no wifi” en slecht bereik je een slecht gevoel? Het vooruitzicht om een tijdje niet op social media te kunnen gaan, maakt jou angstig? De kans is groot dat je een social media-verslaving hebt.

  4. JE CONTROLEERT VOORTDUREND HOE JE BERICHTEN PRESTEREN…

    …én je laat dit je stemming beïnvloeden. Sociale media moet een leuke manier zijn om met vrienden te communiceren, niet een geestverruimende taak. Als je je laat meeslepen door het cijfertje van aantal het likes, is dat een teken dat je te veel waarde hecht aan sociale media. Als de manier waarop mensen met jouw berichten omgaan jou emotioneel beïnvloedt, wordt het hoog tijd om uit te zoeken hoe jij afstand kan nemen van sociale media.

  5. JE VERWAARLOOST JE EIGEN HOBBY’S

    Wanneer analoge activiteiten op de 2de plaats komen, dan verwaarloos je jouw lichaam en geest. Je weet nochtans dat je veel meer voldoening krijgt van lopen of spelen in de band. Je tijd gaat verloren aan eindeloos scrollen, zonder enige toegevoegde waarde. Uren zit je in een foute houding. Wordt je leven overgenomen door sociale media?

 

Wat kan je er aan doen?

Als je op 1 of meerdere vragen positief hebt geantwoord, dan heb je een ongezonde relatie met jouw sociale media, hoogst waarschijnlijk ook met jouw smartphone.

Een digitale detox dringt zich op. Let wel, we gaan niet alles in 1 keer overboord smijten, neen een gestructureerde aanpak is nodig om dit routine gedrag om te buigen.

Alvast enkel tips

  • Bevraag je omgeving, praat erover, door je bezorgdheden te delen zullen zij ook bereid zijn om te helpen
  • Neem kleine stappen.  Een voorbeeld voor facebook: Doe de app weg op je smartphone en gun jezelf Facebook tijd enkel op je tablet .
  • Beperk de tijd op bepaalde applicaties. Wanneer je naar een social media app gaat, bedenk dan wat je er wil uit halen, welke toegevoegde waarde er zal zijn. Als dat er niet is, doe het dan niet.

Social media is en blijft een fantastische manier om te connecteren met elkaar, het zorgt echter ook voor digistress. Gebruik het op een gezonde manier en vergeet niet om ook live te connecteren.

 

Enjoy life en graag tot gauw!!

 Christine