Apps naar meer digitale rust?

Home » Apps naar meer digitale rust?

Apps naar meer digitale rust?

Zelfkennis en discipline zijn essentieel om je smartphone gedrag in balans te krijgen. Kiezen hoe bereikbaar je wil zijn en dan de nodige gewoontes veranderen of aankweken is niet evident.

Is het bewust wegleggen van je smartphone of hem gewoon uitzetten toch nog een brug te ver, dan kunnen apps je misschien wel op weg zetten. Jawel: Apps naar meer digitale rust!

Ik herhaal vaak en graag dat “Digital Detox” betekent dat je je eigen comfort vindt in het gebruik van digitale applicaties.
Ik preek absoluut niet om je digitale leven op nul te zetten. Integendeel, ikzelf haal plezier en voordeel uit het gebruik van de huidige technologie.

Er zijn dan ook hulpmiddelen en jawel ook digitale hulpmiddelen die je kunnen helpen om toch even offline te gaan, even back to reality te komen of een moment van concentratie en rust in te bouwen. Apps die je helpen je smartphone aan de kant te leggen, je inzichten verschaffen die helpen jouw gedrag op te lijnen naar jouw noden en “goesting”.

Sommige maken gebruik van onze menselijk nood om pas dingen te geloven als we ze in cijfertjes zien, andere maken handig gebruik van ons speelse karakter en de beloning van een spel. Nog andere zijn dan weer drastische blokkering apps voor de echte digital junkies.
Alvorens je overgaat naar een app om je te helpen, is het wellicht nuttig om eerste eens te kijken of de standaard instellingen van je smartphone je kunnen helpen. Ik geef je hier graag enkele voorbeelden:

Digital detox via instellingen

 • Niet storen
  Vliegtuig stand : Je kunt je smartphone in vliegtuig stand (flightmodus) zetten om alle draadloze functies van het toestel uit te schakelen. Hoe kan dit jou helpen?
 • Ik gebruik het om tijdens mijn trainingen niet gestoord te worden terwijl ik toch mijn chronometer kan gebruiken voor tijdsopvolging van oefeningen
 • Ik gebruik het ook als ik hem oplaad, de laad tijd voor mijn batterij is 4 keer korter.
 • Als je je smartphone als wekker gebruikt, zet hem op vlieguitgmodus, je kan dan de volgende dag zelf beslissen wanneer je je meldingen terug wil zien.

Niet storen meeting:

 • Met deze functie kan je op een “stille” manier al je waarschuwingen toch verzamelen zonder je toestel uit te zetten.
 • Bruikbaar als je in meeting of geconcentreerd wil werken aan een taak.
 • Je kan ook gepland je smartphone op ‘niet storen” zetten.
 • Zowel op android als op iOS beschikbaar.

Tijdslimieten instellen

Je kan vb. op iPhone via schermgebruik tijdslimieten instellen voor je apps. Vb. max 1 uur Facebook, 30′ bepaald game, enzovoort.

Apps en digital detox?

Apps met spel accent om je smartphone minder te gebruiken

 • forest (IOS) – gebruikt mijn dochter om haar smartphone meer aan de kant te leggen
 • appdetox (android)

Nog enkele interessante apps

 • calm – gebruik ik af en toe om mijn hoofd stil te zetten
 • headspace – korte mediaties
 • FOCUS – 45’ focus en 154 rust… meoilijk vol te houden, zet een timer met focus!
 • Focus Matrix: Eisenhower op je computer, ik doe hem nog steeds het liefst op papier, maar voor de liefhebbers: met deze app heb je hem op je computer

Een verwittigd man/vrouw is er 2 waard

Opgelet voor keuzestress! Er zijn werkelijk tientallen apps die rond dit thema bestaan en worden ontwikkeld. Als je zoekt op time tracking of app tracking kom je in een oerwoud van apps terecht. Reviews van gebruikers kunnen je op weg helpen om een app te kiezen en te testen.

WAARSCHUWING: Probeer ze niet allemaal tegelijk! Installeer er eentje, test hem gedurende enkele dagen of weken. Geeft het je geen voldoening , verwijder de app en test de volgende ….

Ik hoor graag hoe jij hier mee omgaat en welke apps jou helpen om digitaal comfort te creëren.
Enjoy life en graag tot gauw!!