Hoe deconnecteren op vakantie

Home » Hoe deconnecteren op vakantie

Hoe deconnecteren op vakantie

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Zonnecrème, zonnebril en bikini.

Wat doen we met Laptop, smartphone en tablet? 

Ik pleit voor een gezonde digitale detox. Digitale communicatiemiddelen zijn handig, leuk, snel en vooral niet meer weg te denken uit ons werk en dagelijks leven. Maar de verleiding tot afleiding van het hier en nu én soms zelfs de verslaving, zijn niet zo veraf.

Het is zelfs zo ingeburgerd vandaag de dag dat er zelfs een term voor bestaat: FOMO (Fear Of Missing Out). De angst om iets te missen en dus altijd online te willen zijn. De FOMO beperkt ons om helemaal in het hier-en-nu te leven. En laat dat nu net de bedoeling zijn van een ontspannende vakantie: even loskomen van het werk en de rest van de wereld.

Vakanties en hotels bieden steeds vaker een plek aan waar géén wifi of online verbindingen zijn. 

Iets waar meer en meer mensen naar snakken dan blijkbaar.

Ikzelf neem mijn laptop zeker niet mee, de tablet ook niet , de smartphone gaat wel mee, maar wordt enkel voor specifieke dingen gebruikt.

 • Om foto’s / video te maken: die technologie is zo knap dat je er echt leuke foto’s mee kan maken
 • Om bereikbaar te zijn voor het thuisfront (met zeer duidelijke afspraken)

Opgelet: volgende valkuilen zijn duidelijk aanwezig

1. alles continu willen vast leggen – ik kan je met zekerheid vertellen dat de meerderheid van de mensen veel van die filmpjes en foto’s niet eens bekijken!

2. op momenten dat je jouw smartphone vast hebt,  nog snel even alle anderen zaken checken. Een trucje is om alle apps even aan de kant te zetten en op het startscherm enkel je foto app te zetten. Op die manier zie je de andere apps niet en is de verleiding al een stuk minder.

Ga voor de beleving!!!

De keuze is aan jou!

Ga je helemaal offline of ga voor een gezonde dosis online?

Ik ben geen fan van totale shutdown van digitale communicatie op vakantie, wél voor een gezond, bewust en matig gebruik ervan.

Laat ons op vakantie vooral ook genieten van -en ja hoor, ook daar is al een term voor uitgevonden-  JOMO: Joy of Missing Out.

Bereid je vakantie ook digitaal voor! Zelfs als je kiest voor een Staycation!

Blijf je thuis deze zomer? Je zal heus niet de enige zijn. De valkuil is groot om tijdens je “staycation” niet aan de verleiding te kunnen weerstaan om toch die mail af en toe “op te kuisen” of zelfs links en rechts werk-gerelateerde acties online te doen. Ook thuis doe je er goed aan om te deconnecteren. Zowel je brein als je gezin zullen er deugd van hebben!

Maak duidelijke afspraken op het thuisfront en hou (elkaar) er consequent aan. Hang hier eventueel beloningen of ludieke opdrachten aan vast mocht er toch gezondigd worden.

Help elkaar!

Als ik mijn vakantie voorbereid is, is het met deze checklist bij de hand:

 • Auto office ingesteld?
 • Voicemail ingesproken ?
 • Inbox clean?
 • Contacten zowel schriftelijk als mondeling laten weten dat ik er tussenuit ben ?
 • Thuisblijvers info aan de thuisblijvers gegeven? Zo vermijd ik de drang om mijn telefoon altijd bij me te hebben, als ze de contact gegevens hebben van vb. de receptie van je hotel of B&B, dan kunnen ze jou voor dringende zaken altijd terugvinden.

En dan kom je terug thuis, misschien wel 1 of 2 dagen voor je terug start op het werk… Het zweet breekt je uit als je bedenkt dat die volle inbox op je staat te wachten. En je denkt…Ik zal hem algauw vandaag al uitmesten dan heb ik morgen een schone lei om terug te starten! Jij hebt dan last van “inboxfobia!”

Is dat nu niet erg sneu om je verlof op te souperen aan het weggooien van 80% van je emails, tijd te verliezen aan het lezen van email discussies om tot de conclusie te komen dat de vraag al beantwoord is of het probleem al opgelost.

Je kan dit als volgt oplossen:

 1. Zorg dat je eerste voormiddag op het werk geen afspraken hebt,
 2. Maak een folder “vakantie 2018”
 3. Zet alle emails uit de inbox in deze folder
 4. Klaar!
 5. En dan doe je je ronde, face-to-face of telefonisch, bevraag ik mijn omgeving, mijn project collega’s en contacten, naar de “hot” items en haal enkel die emails terug waar ik werkelijk tijd in moet steken. 

Ik ben wel paranoia genoeg om niet de drastische “delete-emails-in-vakantie” te doen, dat laat mijn controlefreakje toch nog niet toe 😉

Wil jij de digistress voor zijn? Ik nodig je uit op een digitale koffie: – 30’ van mijn tijd om jouw digistress te bespreken.

Fijne zomer toegewenst!

 Christine