Boekentip: Digitale Burgertjes van Katja Schipperheijn

Home » Boekentip: Digitale Burgertjes van Katja Schipperheijn

Tijdens keynotes, webinars, workshops krijg ik vaak vragen rond schermgebruik en het gezin.

Ik pleit dan altijd voor gezond digitaal burgerschap

Digitaal wat?

Wel dit is de definitie: “Digitaal burgerschap betekent dat leerlingen bewust en verantwoord met sociale media leren omgaan. Ook bij het gebruik van internet, mobiele telefoon en andere media dienen zij een goede, verantwoordelijke burger te zijn.”

En daar spelen zowel de ouders als het onderwijs een bijzonder belangrijke rol in.

Meestal krijg ik vragen van ouders met tieners in huis. Mijn dochters zijn ondertussen de 20 gepasseerd, ook met hen heb ik de dialoog open gehouden rond schermgebruik en digitalisering. Ik maak me sterk dat ik de juiste inzichten heb kunnen meegeven, zonder hen de fun en het praktische te ontnemen van wat digitaal kan bieden.

Typische vragen:

  • Hoe krijg ik mijn kind weg van het scherm?
  • Hoe vermijd ik die eeuwige discussies rond smartphone gebruik?
  • Mijn kind is verslaafd aan social media, wat moet ik er mee doen?

Voor mij kan er niet genoeg aandacht besteed worden aan een goede educatie rond digitaal burgerschap. De dialoog aangaan met je kind is daarbij een cruciaal handvat. Luister wat hen drijft, hoe ze ermee aan de slag gaan, wat ze zelf als moeilijk, verleidelijk, verslavend én leuk vinden.

Ik geef graag deze 2 informatiebronnen mee:

  • Eerste is medianest.be– een zeer begrijpbare, to the point website, die per leeftijdscategorie aangeeft wat je zoals kan doen om je kids op een positieve manier met de digitale wereld te leren leven
  • De 2de  is het boek “Digitale Burgertjes” van Katja Schipperheijn.
    Ik heb de eer en het genoegen gehad om haar persoonlijk te ontmoeten. Een gepassioneerd vrouw, met het hart op de juiste plaats. Zelf moeder van een tiener en heel erg begaan met het feit dat kids moeten leren om op de goede manier met digitaal om te gaan. Ze is tevens de bedenkster van de methode “sociaal Online” én ze ontwikkelde het leerplatform sCool. 
    Het boek is een eye-opener, een positieve benadering van de digitale evolutie en dat kan ik alleen maar heel hard toejuichen. Het is volgens mij echt zo dat we onze kinderen op de schoolbanken veel meer moeten meegeven rond wat digitaal werken en leven betekent én hoe we er gezond mee kunnen omgaan. Ze moeten weten wat we er allemaal goeds mee kunnen doen maar ook waar de valkuilen zitten. Veel leesplezier.

Benieuwd hoe jullie hiermee aan de slag gaan! Je kan het steeds delen in onze Start to Digital Detox facebook groep, iedereen welkom!

 

 Christine