Voorbij het nieuwe werken – Dialoogboek – 6 schrijvers
Termen zoals het nieuwe werken (HNW), slimmer werken, future of work, The new world of work (NWOW), de digitale werkplek,… Je kan er niet omheen in dit boek dat inzicht wil geven in deze digitali-tijd.
Het boek is meer dan alleen maar een boek of naslagwerk. Je kan er actief met aan de slag. “Delen is passie tonen” zegt men in het boek en dat is letterlijk zo. Je kan via de community van “future of work” mee in dialoog gaan. En dat schept perspectieven.
Ik wist dat er hard gewerkt werd aan dit boek. Mijn vriendin en collega-ondernemer Viviane is 1 van de auteurs en ook Bart is geen onbekende. Er is gezwoegd en gewerkt, hard gewerkt. En het resultaat mag er zijn. Een praktisch boek, een naslagwerk met ondersteuning van cases rond de hype van het begin van de 20ste eeuw.
Het boek is onderverdeeld in 5 categoriën: people, process, tools, bricks, en remote.
De 6 auteurs hebben elk hun eigen inbreng in het boek.
Inge van Wegens is auteur van de inleiding en inspirator in dit “collectief.
De 5 hoofdstukken worden telkens door één auteur opgevolgd.
- Annelies Boellaert verzorgde het deel “people”;
- Carla Godts auteur verzorgde van het deel “process”;
- Bart Van Roey is auteur van het deel “tools”;
- Gerd Steegmans is auteur van het deel “bricks”;
- Viviane Kock is auteur van het deel “remote”.
Elke auteur heeft werk gemaakt van interviews en cases én elk hoofdstuk is gevoed met een aantal praktische tips.
Ik was vooral blij te lezen dat het people aspect niet alleen terugkomt in het deel people, maar ook duidelijk een plaats heeft gekregen in de andere delen. Te vaak hoor ik dat HNW alleen maar wordt geassocieerd met digitalisering: de technische kant van het gegeven.
Voorbeelden hier zijn:
1. De burn-out valkuilen van HNW in het deel People: een voor mij bijzonder belangrijk item in de context van HNW;
2. De valkuilen van process: meer bepaald het belang van leiderschap en managementstijl : de verandering van aanpak, het kunnen werken met meer ‘ownership’ bij de medewerker is niet alle “managers” gegeven. Dat vergt ondersteuning
3. Valkuil 7 bij Tools: informatieoverspoeling en FOMO
– 4. De rol van de werkomgeving: zowel fysiek als het belang van de eigen inbreng: medewerkers betrokken houden in dit item, hen duidelijk ook ownership meegeven, een cruciaal aspect om deze nieuwe werkomgeving te kunnen doen “werken”… Er is geen one-size-fits all!
5. En last but not least: het telewerk, remote werken… top hot in deze Corona tijden. En Viviane is er spot on. Maatwerk is nodig, communicatie is cruciaal en zit volop in de lift: it is an ever changing item !
Duurzaamheid, flexibiliteit zijn dé sleutelwoorden…. Accepteren dat er geen status quo zal zijn. Verandering is de enige vaste waarde: we zullen blijven evolueren, blijven veranderen… en dat ligt aan ons, de persoon die effectief zijn activiteiten in deze nieuwe wereld heeft – die nieuwe wereld die altijd nieuw zal blijven trouwens – om de opportuniteiten te zien, positief te kijken naar verandering en actie te nemen.
Ik ga gretig in op de uitnodiging van FutureofworkBE om in dialoog te gaan over duurzaam digitaal! Een aanrader!
Groetjes
Christine
Meer info over het boek: https://www.futureofworkbe.org
Meer info over de auteurs: https://www.futureofworkbe.org/auteurs/
Ondersteuning nodig? Contacteer me….
Digital Detox Academy kan met jou bekijken waar binnen jouw bedrijf de knelpunten zitten en hoe jullie dankzij de juiste digitale kanalen een serieuze besparing kunnen doen! Niet alleen op jullie budget, maar ook op het stressniveau van jullie werknemers.
Wil je jouw team , bedrijf slimmer met hun smartphone laten omgaan? Organizeer dan de workshop “Smarter Than Your Smartphone” om jouw medewerkers te ondersteunen naar minder digistress, meer focus én werkbaar werk!
Ben je ondernemer en wil je weten wat een digitale detox voor jou kan betekenen? Plan een “Digitale koffie” met mij in, ik geef je dan 30′ minuten van mijn tijd en enkele direct toepasbare tips.