Hoe ik overleefde zonder bereik (én slechte WiFi)

Home » Hoe ik overleefde zonder bereik (én slechte WiFi)

Hoe ik overleefde zonder bereik (én slechte WiFi) 
 

Hoe zou jij omgaan met het feit dat je geen bereik hebt met je provider en slechts een zwak wifi signaal kan gebruiken? En dit dan nog in “the middle of nowhere”?

Het is niet voor te stellen in dit tijdperk. Wellicht denken de meesten van jullie dat er toch overal internet toegang is van topkwaliteit?

Eerlijk gezegd had ik er ook niet op gerekend. Ik heb onlangs de opportuniteit gehad om 15 dagen mee te gaan op een werkschip dat windturbines plaatst aan de westkust van Engeland. Ik dacht, we zitten 80km van de kust, dus dat zal wel goed zitten…Niets was minder waar. Ik was gelukkig gewaarschuwd, ik wist dat er slecht bereik zou zijn…

Toch drong het pas echt tot me door toen we op volle zee waren en ik rondom mij alleen maar water zag. De smartphone gaf aan “geen bereik”….

Plotseling besef je dat je afgesloten bent van die alom tegenwoordige digitale , virtuele wereld.
Geen berichtjes over en weer sturen, noch sms noch whatsapp. Geen email, geen nieuwsberichten online lezen. Geen toegang tot je bank-app (nou ja , die had ik ook niet echt nodig aan boord). Geen social media, en ook niet effe bellen met het thuisfront.

 

Voorbereiding is key

Ik had me gelukkig voorbereid en deze tips geef ik graag mee voor als jij ergens naartoe gaat waarvan je weet dat internet en mobiel bereik niet optimaal zal zijn…

  • Verwittig je familie: laat hen weten dat je gedurende een bepaalde periode niet kan reageren op hun berichten en telefoontjes
  • Stel je voicemail zo in dat de beller kan opmaken dat je momenteel virtueel van de aardbol bent verdwenen en geef vooral mee wanneer je wel terug bereikbaar bent
  • Hetzelfde geldt voor je mailbox: een duidelijke out of office met de juiste verwachtingen en indien mogelijk jouw back-up informatie voor jouw correspondent
  • Neem leuke tijdverdrijvers mee: Kruiswoordraadsels, een boek kaarten en mijn e-book (geladen met een reeks thrillers) om de tijd nuttig te gebruiken

Wat was het effect van deze situatie

Wel heel eerlijk, er was natuurlijk ongenoegen bij de medewerkers op dit schip. Ik was er maar voor 1 week max 2 weken, zij werken er 4 weken aan één stuk. Hun thuisfront tussendoor niet kunnen bellen zorgde voor veel frustratie, om de simpele redenen dat dit een evidentie is geworden in dit digitale tijdperk. In principe, tegen de tijd dat deze blog online is, zou de wifi op het schip sterker moeten zijn…

  • Er wordt samen gespeeld, gepoold, film gekeken, ik zocht gezelschap op om een babbel te hebben. Er wordt live geconnecteerd ipv virtueel, en dat doet deugd om te ervaren en te zien gebeuren.
  • Mijn brein heeft rust gekregen, ja zelfs ik, die toch bewust omga met het digitale, ook ik ondervond meer rust en mijn creatief brein werd veel actiever
  • Ikzelf heb bepaalde online activiteiten niet kunnen uitvoeren, gelukkig werd ik goed gesteund door collega ondernemers – ook dat zat in mijn voorbereiding
  • En ik heb ondervonden dat ook ik nog steeds een aantal digitale gewoontes heb die ik nog kan bijschaven

Conclusie? Helemaal afgesneden worden van de virtuele wereld kan voor frustraties zorgen. Echter, als je die periode goed voorbereidt en er met een positieve ingesteldheid mee omgaat kan het zeker een verrijking zijn en je brein heel veel deugd doen.

Dit doet me eraan denken dat ik mijn voicemail en out of office nog moet aanpassen… want bibi gaat er even tussenuit van 5/11. Als de weergoden ons goed gezind zijn, ben ik 16/11 weer bereikbaar!

Tot binnenkort!

Christine

 

PS. Je kan ten allen tijd de Digital Detox Test doen om te weten of je een digitale junkie of een digitale pragmaticus bent!