Burn-outs bestrijden door digitaal welzijn te ondersteunen

Home » Burn-outs bestrijden door digitaal welzijn te ondersteunen

Burn-outs bestrijden door digitaal welzijn te ondersteunen

De media bloklettert: Aantal langdurige burn-outs en depressies blijft stijgen tot meer dan 100.000.
De cijfers liegen er  niet om en ik denk zelfs dat dat nog maar het topje van de ijsberg is.

Ons brein heeft het lastig en dat zien we ook in de cijfers rond langdurig ziekte: meer burn-out, meer overbelaste werknemers.

Net zoals Professor klinische psychologie Elke Van Hoof (VUB) ben ik niet verrast door dit bericht. Er wordt veel gevraagd van ons, heel veel en ons brein wordt zwaar onder druk gezet.

Informatie overvloed, of “infobesitas” was al een feit in de afgelopen jaren en door de pandemie is dat enkel erger geworden. Waar aan de ene kant het een zegen is om in deze pandemie toch nog verbondenheid te kunnen hebben dankzij de digitale mogelijkheden, is het tegelijkertijd ook een vloek.

Ons (mentaal) welzijn staat onder druk door

  • te veel en te lang online te werken, nu ook van thuis uit
  • te weinig of geen duidelijke afspraken rond bereikbaar zijn
  • te weinig pauzes, we zitten nog meer dan op kantoor
  • de verleiding tot afleiding zowel op de computer als van de smartphone is nog nooit zo groot geweest

Digistress of digitale onrust zijn meer en meer aanwezig, voor sommigen zelfs aanvaard als “het hoort er bij”. Het is echter brandstof voor burn-out, een  stevig energielek, een ondermijning van jouw veerkracht. We verliezen ons in digitale informatie. Wist je dat wij in 1 dag meer informatie verwerken dan iemand in de middeleeuwen gedurende gans zijn leven?
Je batterijen lopen leterlijk leeg door de vele onderbrekingen en het gebrek aan focus  door o.a. een smartphone die om aandacht roept. Ons brein raakt uitgeput door de overvloed aan online sessies en meetings.

Motiveer je medewerker om bewust te werken en leven met digitale communciatie

Ik weiger te aanvaarden dat digistress een onderdeel is van onze huidige maatschappij.

Ik blijf geloven dat we gezond en bewust kunnen leven en werken mét digitale middelen.

Hoe kan kan je jouw afdeling of bedrijf helpen om die digistress in te dijken en ruimte te creëren voor focus, cerativiteit en productiviteit?

  • Nodig mij uit voor een keynote en interactieve korte inspiratie sessies: met de nodige fun en toch ook de juiste confronterende boodschappen, aangevuld met direct toepasbare tips inspireer ik jullie om aan de slag te gaan
  • Workshops waar we de echte digistress in kaart brengen en vooral oplossingen vinden waar we mee aan de slag kunnen: de volgende stap naar de doe-modus: een heus actieplan opstellen naar meer digitaal comfort voor jouw afdeling of bedrijf
  • Indivudeel de verleiding tot afleiding aanpakken door e-learning aan te bieden aan je medewerkers – leren en ondervinden!

Bel me, schrijf me, laat me vlug iets weten als jij in jouw bedrijf die digistress wil aanpakken en zo werkbaar werk én werkgeluk wil ondersteunen.

Alvast enkele basis tips

  • Plan geen back-to-back vergaderingen: dat is eigenlijk voor live meetings net hetzelfde, doch online vergaderen is nog veel vermoeiender. Dus voorzie minstens 10′ tussen de meetings om je brein de tijd te geven om van context te veranderen.
  • Weg van de werkplek tijdens een pauze: sta recht, ga een drankje halen, loop eens door je tuin, aai je huisdier. Bij voorkeur geen ander schermen tijdens je pauze!
  • Overweeg om te telefoneren ipv een video-call te doen: gebruik de handig kieswijzer die je hier vindt.
  • Leg je gsm stil en uit het zicht  wanneer je een taak met volle aandacht wil afwerken

 Geef burn-out geen kans, werk aan jouw digitaal comfort!