Deactiveren van Social Media? – NINA – HLN Januari 2021

, , ,

Deactiveren van Social Media?

Artikel NINA Online 18/01/2021

Prins Harry en Meghan verwijderen hun sociale media, Kim (30) en Julie (26) deden hetzelfde: “ Eens alles verwijderd was, voelde ik … vrijheid”

Digitale detoxcoach Christine Wittoeck: “We zijn geneigd om te veel digitale platformen gebruiken. En dat geeft stress”

Wat doet het met een mens, social media te laten voor wat het is? En is het een goed idee om echt volledig weg te gaan?

Dit was mijn bijdrage…

Digitale detoxcoach Christine Wittoeck: “We zijn geneigd om te veel digitale platformen gebruiken. En dat geeft stress”

 

Christine Wittoeck is de bezielster van de Digital Detox Academy® en auteur van ‘Start to Digital Detox’. Ze begeleidt individuen die onder digitale stress staan. “Ik begrijp volledig dat sommige mensen hun sociale media willen verwijderen. Maar denk wel goed na voor je de knoop doorhakt en tref ook de nodige voorbereidingen.”

 

Anti-sociale media is Wittoeck zeker niet. “Ik geloof dat we daar gezond en bewust mee om kunnen om. Maar te vaak maken we een account aan omdat we het gevoel hebben dat ons sociale netwerk dat van ons verwacht. Terwijl de kunst juist is om enkel sociale media te houden die een toegevoegde waarde voor je hebben. Die kan professioneel zijn – voor je job – of fun – voor je hobby of ontspanning.

 

Breng jouw digitale landschap in kaart en check of het niet overwoekerd is. Mensen hebben de neiging om te veel digitale platformen te gebruiken. En dat overprikkelt ons, bezorgt ons stress en maakt ons moe. Houd alleen die media over die je bewust gebruikt voor bepaalde doeleinden.”

 

Ze vergelijkt sociale media met een slotmachine in een casino. “Wanneer je ze opent, krijg je leuke of minder leuke verrassingen. Maar sowieso is je nieuwsgierigheid gestimuleerd en komt er dopamine vrij in je brein. Dat kan verslavend werken.

 

  • Merk je dat je een onweerstaanbare drang hebt om sociale media te checken en ze onbewust zeer regelmatig bezoekt, dan is dat een rode vlag.
  • Weet je na het scrollen niet meer wat je gelezen of gezien? Ook een rode vlag.
  • ” Merk je dat het te veel wordt? Dan raadt Wittoeck aan om wat afstand te nemen van sociale media.

 

“Beperk ze tot een bepaalde context. Verwijder Facebook bijvoorbeeld van je smartphone, zodat je het enkel nog op je computer kan checken. Of maak de sociale media-apps op je gsm minder toegankelijk, door ze bijvoorbeeld op het derde of vierde scherm te zetten. Maak je smartphone ook prikkelarm door alle notificaties uit te zetten. En ban hem uit de slaapkamer, zo vermijd je dat je ’s ochtends en ’s avonds eindeloos blij scrollen.”

 

Toch zin om radicaal afscheid te nemen? “Denk daar eerst grondig over na”, adviseert Wittoeck. “Je wil niet nog gefrustreerder rondlopen omdat je jezelf iets ontnam dat toch handig voor je was. Sta je er volledig achter, waarschuw dan wel je directe omgeving. Zeker de vrienden en familie die gewoon zijn om via sociale media contact met je te hebben. Als je opeens zou verdwijnen, maak je hen boos of ongerust. En dat is ook niet de bedoeling.”

 

Je kan het volledige artikel hier lezen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vaardigheden

Gepubliceerd op

20 januari 2021

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...